Actualitate

De ce s-a amânat reabilitarea clădirii Colegiului Pedagogic până au început să cadă tavanele

Colegiul Pedagogic, o unitate de învățământ monument istoric din municipiul Buzău, construită în urmă cu 170 de ani, a ajuns să se degradeze văzând cu ochii, fără ca autoritățile să intervină pentru a preveni situația, la care, inevitabil, s-a ajuns în aceste zile, respectiv închiderea unor clase și mutarea elevilor într-o altă școală.

Primele semne de degradare au apărut, potrivit viceprimarului municipiului Buzău, Ionuț Apostu, încă de acum șase ani, în aceeași perioadă în care și la Colegiul Mihai Eminescu era tras același semnal de alarmă cu privire la siguranța elevilor și a cadrelor didactice. De altfel, și conducerea Colegiului Pedagogic a întocmit, la acel moment, un proiect prin care se urmărea obținerea de fonduri guvernamentale cu care să fie făcute consolidările necesare, chiar dacă, la vremea respectivă nu era vorba despre lucrări ample ci, mai degrabă, de unele reparații care să prevină dezastrul la care s-a ajuns astăzi. Din păcate, proiectul realizat în 2016 nu a fost acceptat, astfel că despre reabilitarea unității de învățământ, veche de peste 170 de ani, nu s-a mai auzit nimic.

Ionuț Apostu, viceprimarul municipiului Buzău

În absența unor intervenții, în urmă cu câteva zile, din tavanul clădirii au început să se desprindă bucăți de tencuială, iar experții au decis că sălile de clasă nu mai sunt sigure pentru desfășurarea cursurilor. Clasele au fost închise, iar elevii, mutați în clădirea Colegiului B.P. Hașdeu. O situație despre care, deocamdată, autoritățile nu știu să spună cât va dura sau dacă nu există pericolul ca astfel de probleme să apară și în alte săli.

Ionuț Apostu, viceprimarul municipiului Buzău

Tot ce au putut explica reprezentanții Primăriei Municipiului Buzău a fost faptul că, anul acesta, au fost alocați bani în buget pentru a fi făcuți primii pași în vederea realizării unui proiect de reabilitare a Colegiului Pedagogic, document care, mai apoi, va fi depus în vederea obținerii fondurilor europene.

Ionuț Apostu, viceprimarul municipiului Buzău

Cu alte cuvinte, urmează o lungă perioadă de așteptare pentru elevi și cadre didactice până când situația va reveni la normal. Până atunci, anul școlar 2022-2023 va începe, pentru aproximativ 300 de elevi și cadre didactice, într-o altă unitate de învățământ. Decizia a fost aprobată în Consiliul de Administrație al Hașdeului, urmând să fie votată și în Consiliul de Administrație al Colegiului Pedagogic, dacă și părinții vor fi de acord.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian