Actualitate

De cinci ori mai multe angajări decât disponibilizări în prima jumătate a anului! Câți șomeri mai are Buzăul

A scăzut numărul șomerilor în Buzău, în timp ce aproape locurile de muncă create de la începutul anului au fost ocupate. Sunt primele indicii că economia județului dă semne de revigorare după lunile grele de pandemie. Toate aceste schimbări pe piața muncii au coborât rata șomajului la 5.37% în condițiile în care anul a debutat cu o rată de 7.63%.

Bilanțul primelor cinci luni ale anului 2021 realizat de Agenția Județeană Pentru Ocuparea Forței de Muncă este îmbucurător. Mai exact, analizele efectuate arată că în această perioadă 4.737 de posturi vacante, dintr-un total de 4919 scoase la concurs, au fost ocupate. Asta a dus și la o scădere considerabilă a numărului șomerilor față de cifrele înregistrate în județ la începutul acestui an.

În ianuarie 2021, județul avea nu mai puțin de 13.102 șomeri, fiind campion la șomerii neindemnizați, iar la finalul lunii mai numărul persoanelor fără un loc de muncă, înregistrate la AJOFM, scăzuse până la 9.222 . O altă analiză arată că, în prezent, doar 1.757 de persoane sunt șomeri indemnizați, majoritatea fiind persoane intrate în evidențele AJOFM după ce au ieșit din câmpul muncii, în ultimele luni. În schimb, numărul șomerilor neindemnizați rămâne unul ridicat. La finalul lunii mai 2021, Buzăul avea aproape 7.500 de șomeri neindemnizați.

Pe de altă parte, în această perioadă sute de persoane și-au pierdut locurile de muncă. AJOFM comunică 805 persoane disponibilizate în perioada ianuarie-mai.