Actualitate

DE LA AMSTERDAM LA BUZĂU! Sculpturi din lemn, cu instalații de lumini, expuse la Galeriile de Artă

De la bizantin, la artă abstractă. De la icoane, la sculpturi în lemn. O trecere care i-a permis pictorului Liviu Balâc să transforme fiecare bucată de lemn într-o operă de artă. Cu o viziune modernă, artistul a creat lucrări inedite despre care spune că sunt „un soi de manifest împotriva despăduririlor”. Zecile de sculpturile luminate pot fi admirate în această perioadă la Galeriile de Artă din municipiul Buzău.

Aproape orice deșeu din lemn care ajunge în mâinile artistului Vasile Balâc prinde viață. Se transformă. Dintr-o simplă bucată de lemn care nu atrage atenția nimănui devine o operă de artă. O lucrare de la care nu îți poți lua privirea, un obiect care personalizează orice încăpere. Sunt sculpturile din lemn inedite prin viziunea modernă a artistului Liviu Balâc care a decis să adauge formelor instalații de lumini tocmai pentru ca lucrările să fie și mai mult puse în valoare.

”Am început să fac artă abstractă pentru că bizantinul nu îmi dă voie să mă exprim. Are niște canoane și te obligă inclusiv să pictezi într-un anumit fel. Expoziția pe care o vedeți se numește HIMERE. Sunt aproximativ 30 de lucrări. Este o expoziție de sculpturi din lemn cu instalații de lumini. Rolul luminilor este acela de a susține compoziția, de a o îmbunătăți. ”HIMERE” reprezintă visurile fiecăruia dintre noi. Visuri îndeplinite sau care nu s-au îndeplinit sau care urmează să se îndeplinească. Intenția a fost să aduc aceste lucrări într-o expoziție la Buzău tocmai pentru mi-am dorit să aduc lumină în sufletul buzoienilor”, a spus Liviu Balâc.

Artistul spune că materialele care acum sunt adevărate opere de artă au fost simple deșeuri, unele dintre ele găsite pline de cari, așa cum este cazul unei sculpturi pe care a denumit-o sugestiv „COVID”. Întreaga expoziție a fost creată ca un omagiu adus pădurii, spune artistul.

”Tot ceea ce fac eu este ca urmare a faptului că pădurea mi-a oferit posibilitatea de a avea o viață frumoasă. Și am considerat că trebuie să fac și eu un serviciu pădurii și am conceput această expoziția ca un soi de manifest împotriva despăduririlor. Sunt lucrări făcute din deșeuri, tratate în prealabil, și atunci invit pe toți care doresc să le dea foc. Este lemn de foc. Așa că le pot da foc, cu condiția să le plătească înainte”, a spus artistul.

Pe lângă ineditul expoziției dat de instalațiile de lumini, artistul a creat fiecare lucrare cu o utilitate practică, însă lasă la atitudinea fiecărui iubitor de artă să descopere semnificația fiecărei sculpturi.

Printre lucrările expuse în această perioadă la Galeriile de Artă sunt și sculpturi care au putut fi admirate și la Amsterdam sau Italia. ”Amintiri” este doar una dintre aceste lucrări dar la care se adaugă și alte obiecte la fel de interesante. De asemenea, lucrări importate semnate Liviu Balâc se regăsesc și în colecții private din Egipt, China, America dar și alte țări din Europa. În atelierele pe care le are în Buzău și București, artistul îl are alături pe fiul său, Adrian Balâc, de la care primește cele mai prețioase sfaturi pentru ca atunci când ajung să fie expuse, lucrările să fie puse în „cea mai bună lumină”.

Publicitate