Actualitate

SCHIMBĂRI ÎN CAMPANIA DE VACCINARE! Buzăul a redus numărul centrelor de imunizare. Ce localitate a ieșit din listă

Amenajarea centrelor de vaccinare pentru a doua etapă de imunizare a devenit o cursă contra cronometru, iar totul trebuie să fie gata în următoarele trei zile pentru ca toate punctele să primească avizul Direcției de Sănătate Publică. Presiunea se simte, așa că echipele de control au fost din nou în teren pentru a verifica, la fața locului, dacă cele 18 locații stabilite inițial sunt conforme pentru vaccinarea persoanelor din categoriile de risc, respectiv bolnavii cronici și bătrânii de peste 65 de ani.

Și cum era de așteptat, ceea ce era pe hârtie nu a corespuns cu realitatea motiv pentru care s-a trecut la un nou plan. Concret, clădirile neconforme și care erau imposibil de amenajat într-un timp atât de scurt, cu cheltuieli mici, au fost retrase de pe lista locațiilor pretabile pentru înființarea centrelor de vaccinare. Așa se face că, în final, Buzăul va începe vaccinarea celor peste 90.000 de persoane care reprezintă doar persoanele peste 65 de ani din județul Buzău la care se adaugă angajații din instituțiile de risc în doar 15 centre și nu 18 , câte au fost stabilite inițial.

” La nivelul Instituției Prefectului Județului Buzău, în vederea unei bune organizări a noilor centre, a avut loc ședința de lucru cu reprezentanții IPJ, IJJ, ISU, MApN și DSP. Împreună am clarificat ultimele detalii pentru funcționarea centrelor, urmare a verificărilor colegilor de la Direcția de Sănătate Publică Buzău efectuate în cele 15 unități de vaccinare distribuite la nivelul județului astfel: 5 în municipiul Buzău și câte o unitate de vaccinare în localitățile Râmnicu Sărat, Pogoanele, Nehoiu, Pătârlagele, Vadu Pașii, Vernești, Berca, Pârscov, Smeeni, Merei”, a anunțat pe Facebook, Adina Moiseanu, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Municipiul Buzău a rămas cu 5 din 7

Două centre din cele șapte câte ar fi trebuit amenajate în municipiul Buzău au fost șterse de pe listă. În final, aici vor funcționa doar cinci puncte. Acestea au fost stabilite în cartierul Broșteni pe strada Gârlași, pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, pe strada Unirii, la Aleea Sporturilor și strada Horticolei. ( adresa completă în fotografia alăturată).

Un alt punct la care s-a renunțat este cel ce urma să fie amenajat în incinta sălii de sport din Mărăcineni. Aici, spun responsabilii campaniei de vaccinare, nu existau utilități astfel că s-a decis ca persoanele care s-ar fi imunizat în acest centru să fie direcționate către alte puncte din apropiere.

În rest, lista localităților unde vor funcționa centre de vaccinare a rămas neschimbată. Concret, este vorba despre municipiul Râmnicu Sărat, Pogoanele, Nehoiu, Pătârlagele, Vadu Pașii, Vernești, Berca, Pârscov, Smeeni, Merei. Totuși, în unele localități au fost schimbare doar clădirile în care vor fi chemați oamenii la imunizare .

O adresă nouă are centrul de la Râmnicu Sărat. Aici era prevăzut inițial ca centrul să funcționeze la stația de salvare de pe bulevardul Eroilor, iar după vizita reprezentanților DSP centrul a fost mutat într-o clădire aparținând Consiliului Județean de pe strada Micșunelelor, nr 29.

Schimbare a avut loc și la centrul de la Pârscov. Acesta va funcționa la Centrul de Sănătate Multifuncțional și nu în sala de sport cum era anunțat inițial.

Restul adreselor au rămas neschimbate, lista lor completă fiind redată în tabelul din stânga sus.

Toate aceste centre trebuie să fie gata până pe 12 ianuarie când ar trebui ca DSP să emită avizele de funcționare, astfel ca pe 15 să poată demara vaccinare. Totuși, de la centru nu au venit încă veștile cu privire la sursa de finanțare, însă se pare că vor fi găsite soluții locale urmând ca în momentul aprobării finanțării să fie achiziționate și restul materialelor de care mai este nevoie pentru fiecare locație.

Publicitate