Actualitate

De la manșă, la catedră. Unul dintre cei mai iubiți instructori militari de la Boboc va preda la un liceu din municipiul Buzău

Și-a încheiat o carieră militară încununată de împliniri și realizări, o viață dedicată viitorilor maiștrilor militari și subofițerilor pentru Forțele Aeriene pe care i-a ghidat către performanță. După trei decenii în calitate de instructor militar, maistrului militar principal Bogdan Barbu a trecut în rezervă. Momentul a fost marcat printr-o festivitate, la sediul Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia”, la care au luat parte prietenii, familia și întregul personal.  După o carieră dedicată educării și formării viitorilor militari, Bogdan Barbu va rămâne în slujba tinerilor pe care, de această dată îi va forma de la catedra Liceului Dimitrie Filipescu din municipiul Buzău.

Maistrul militar principal Bogdan BARBU a absolvit Școala militară de maiștri de aviație ,,Traian Vuia”, de la Mediaș, în anul 1990, specialitatea militară „aeronave și motoare de aviație”. A fost repartizat la Regimentul 57 Aviație -Vânătoare de la Mihail Kogălniceanu, în funcția de mecanic de aeronavă, unde și-a desfășurat activitatea până în anul 1999.

„Cariera mea a început atunci când am hotărât să candidez la examenul de admitere susținut la Școala militară de aviație de la Mediaș. În vara lui 1987 am ajuns la Mediaș, în frumosul oraș transilvănean, plin de speranță și de încredere. Am avut parte de o concurență serioasă ( aproximativ 13 candidați pe loc), am susținut examenul de admitere, am fost declarat admis și am optat pentru specialitatea „aeronave si motoare de aviație”. Și așa a început perioada celor trei ani de școală militară, departe de casă, cu privațiunile inerente regimului cazon, dar și cu o sumedenie de lucruri frumoase, speciale, spectaculoase chiar.

Am început să descopăr frumusețea și complexitatea avioanelor, elicopterelor, motoarelor turboreactoare și turbopropulsoare, dar și noțiunile fundamentale legate de aerodinamică, mecanica zborului, termodinamică, teoria motoarelor, etc. Erau cu adevărat informații noi, frumoase care m-au captivat și care răspundeau nevoilor mele de cunoaștere. Au trecut cei trei ani și, în anul 1990, am absolvit și am ales la repartiție unitatea de aviație de la Mihail Kogălniceanu,Constanța.

Avionul pe care am început să-l exploatez era minunatul, spectaculosul MIG-29…abia intrat în dotarea forțelor noastre aeriene. Eram plin de entuziasm și doream să demonstrez tuturor că sunt demn de încrederea pe care mi-o acordau cei cu experiență. Am intrat într-un colectiv cu oameni minunați și tehnicieni desăvârșiți, de la care am avut foarte multe de învățat și cărora li se datorează parcursul meu ulterior.

Așa a început cariera mea în aviație. Parcă a fost ieri…Nici nu știu când au trecut anii…” sunt gândurile nostalgice ale acestui adevărat profesionist.

În 2004, maistrul militar principal Bogdan Barbu s-a mutat la Boboc.

”În primăvara anului 2010 a facut parte dintr-o delegație care, timp de o săptămână, a vizitat Baza Aeriană Aviano, din Italia, pentru familiarizarea cu modul de asigurare a mentenanței aeronavei F-16 Fighting Falcon. Pentru această aeronavă aflată deja în dotarea Fortelor Aeriene, în SMMMSFA s-au introdus cursuri ce conțin informații tehnice despre acest tip de avion multirol, pe care îl exploatează deja mulți dintre absolvenții școlii”, informează reprezentanții Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia”.

Pe parcursul întregii cariere acesta a obținut mai multe decorații naționale, dintre care amintim Medalia „Virtutea aeronatică”, Emblema de merit „În serviciul Armatei României” și Semnul onorific „În serviciul patriei pentru 15, 20 și 25 de ani de activitate”. De asemenea, obținerea locului I în cadrul concursului „Omul Anului 2017”, la secțiunea ,,Istorie, cultură și tradiții militare”, a venit în urma nominalizării sale pentru activitatea desfășurată, alături de colegii de catedră, la recondiționarea structurii elicopterului IAR-317 Airfox, o filă importantă a istoriei aviației militare românești. Acest elicopter se află expus la Muzeul Național al Aviației Române și așteaptă cât mai mulți vizitatori care doresc să afle detalii despre această aeronavă inedită.

Pasiunea pentru formarea de tinere caractere l-a determinat pe maistru militar principal Bogdan Barbu să își manifeste spiritul didactic în continuare, odată cu trecerea în rezervă alegând să fie profesor la Liceul Tehnologic „Dimitrie Filipescu” din Buzău.

”Suntem convinși că noua ocupație va aduce un plus valoare noii instituții de învățământ în care își va desfășura activitatea didactică. Îi urăm acestuia multe realizări în viața personală și profesională și cât mai multe promoții de elevi, de data aceasta în mediul civil!”, i-au urat foștii colegi.