Actualitate

Geoparcul Ținutul Buzăului, promovat de oficialii UNESCO

Sursa foto tinutulbuzaului.org

Un ținut unic, cu chihlimbar roșu vechi de 30 de milioane de ani, cu flăcări care ies din pământ și ard neîncetat, și cu dovezi clare ale ceea ce s-a întâmplat în urmă cu zeci de milioane de ani. Așa este descris, pe scurt, Ținutul Buzăului într-o postare a UNESCO.

Turiștii români, dar și cei de peste granițe sunt invitați să treacă pe lista obiectivelor pe care vor să le viziteze în perioada imediat următoare Ținutul Buzăului. Invitația este lansată chiar de către oficialii UNESCO, cei care promovează pe pagina oficială de pe Facebook obiectivele unice ce se regăsesc în arealul reprezentat de Geoparcul Ținutul Buzăului.

Focul Viu, Vulcanii Noroioși, Trovanții sau renumitul chihlimbar de la Colți sunt doar câteva dintre obiectivele menționate de oficialii UNESCO.

“Există un loc pe pământ unde un foc etern arde natural încă din timpuri nememoriale. Unde? Unde? În Geoparcul Global UNESCO al Ținutului Buzăului, România – Tinutul Buzaului În acest sit unic, puteți găsi și un chihlimbar roșu vechi de 30 de milioane de ani creat din rășină fosilizată de copac. Dar asta nu este tot ce veți găsi acolo, deoarece aceasta este una dintre cele mai active zone din punct de vedere geodinamic din Europa. #geoparcul expune 40 de milioane de ani de istorie geologică, timp în care zona a trecut de la o mare adâncă la un mediu terestru, în timp ce mișcările tectonice au împins munții și au închis oceanele. Fosilele speciilor marine, vegetația terestră, mamifere și păsări datând din ultima glaciație au fost bine conservate. Multe dintre fosile pe care le veți găsi acolo sunt conservate în chihlimbar, o rășină fosilizată, inclusiv gândaci, păianjeni, crustacee și reptile. Îndreptați-vă către https://on.unesco.org/UGG22en pentru a afla mai multe!”

Ținutul Buzăului a căpătat statutul de Geoparc UNESCO în primăvara acestui an, ceea ce permite o expunere internațioanlă a obiectivelor ce se regăsesc pe acest teritoriu, dar și obligativitatea de a proteja anumite obiective unicat. Zilele trecute a avut loc și prima participare oficială a reprezentanților Ținutului Buzăului la un eveniment de anvergură organizat peste granițe.

“E o bucurie și o onoare să participăm în calitate oficială, ca membru cu drepturi depline, la întâlnirea Rețelei Europene a Geoparcurilor, organizată în Italia, de către Geoparcul Sesia-Val Grande. De asemenea, prin participarea Geoparcului Internațional UNESCO “Ținutul Buzăului” la cea de-a 16-a Conferință a Geoparcurilor Europene, sunt identificate oportunități de a încheia parteneriate pentru viitoare proiecte și colaborări cu unii dintre cei 400 de participanți din întreaga lume. Întâlnirea demonstrează importanța geoparcurilor în dezvoltarea comunităților locale, precum și valoarea apartenenței la un brand internațional de calitate, geoparcurile #UNESCO”, anunță președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Iar în această toamnă, specialiști internaționali din diverse geoparcuri sunt așteptați la Buzău, unde ar urma să aibă loc un atelier regional în cadrul căruia reprezentanții geoparcurilor vor discuta  pe marginea mai multor teme, dar în special despre rolul centrelor de vizitatori în geoparcurile UNESCO.