Divertisment Social

DE NECREZUT! Trei surori, medic, matematician și farmacist, au lăsat Capitala și au venit să redea lumii tradițiile comunei natale Bisoca

De la Buzău la Bisoca, drumul parcă este rupt din poveşti. Totul este de un verde desăvârșit, lumea parcă stă în loc. Aici, unde se termină lumea agitată din oraş, am găsit o poveste extraordinară a 3 surori. Copilărind în acest mediu înconjurat de tradiţii, cele 3 surori au fost şi sunt foarte ataşate de tot ceea ce înseamnă satul tradiţional. După mulţi ani de stat în Capitală, drumurile lor au dus din nou acasă. Din dorinţa de a păstra şi de a transmite mai departe toate tainele cusutului, tainele a tot ceea ce înseamnă tradiţie, lumea satului, viaţa la ţară pe care le-au deprins din copilărie, Cristina, Aura şi Elena, ajutate de toată comunitatea bisoceană au dat naştere unui proiect inedit, unic în judeţul nostru, primul „HUB ŢĂRĂNESC LA BISOCA”.

Cristina, Aura şi Elena sunt cele 3 surori care au iniţiat primul ”HUB Țărănesc la Bisoca”, un proiect inedit, care a stârnit curiozitatea multora. Cristina, sora cea mare, este medic veterinar, Elena este farmacist, iar Aura, sora mijlocie, a studiat matematica, domeniu în care a şi profesat.

Aura Căşaru povestește pentru șansanews.ro cum a dat start proiectului său, de a aduna loc tot ce ține de tradițiile locurilor bisocene dar și că a avut norocul de a-și vedea repede visul îndeplinit.


“Proiectele Asociaţiei Zestrea Bisoceană le-am început în 2016, când toate fiind în Bucureşti, am început să facem diferite evenimente şi să participăm la diferite târguri sau acţiuni pentru a promova tradiţiile şi obiceiurile bisocene, am făcut ateliere de meşteşuguri, şezători, hore ale satului.”


La sfârşitul anului 2017, din dorinţa de a obţine mai repede rezultate, Aura s-a decis să fie mai aproape de proiectul ei şi s-a mutat la Bisoca. Treptat, s-au întors acasă şi Cristina şi Elena, celelalte surori care participă la înflorirea satului tradiţional românesc.

“Ne dorim să revitalizăm zona rurală şi să punem umărul pentru a crea acel spaţiu rural în care să fii mândru că locuieşti, în care să ai toate condiţiile necesare. Să fie un spaţiu şi o viaţă rurală care să nu mai fie condiţionată de sărăcie. Ne dorim să conectăm oameni şi să facem împreună lucruri minunate.”


Aura a avut două mari obiective, pe care şi le-a îndeplinit când a ajuns la Bisoca. Unul a fost să participe la olimpiada de meşteşuguri tradiţionale, faza naţională şi a reuşit cu unul dintre elevii ei, Dani, un băiat de doar 13 ani, care şi-a cusut propriul brâu şi a obţinut locul 1 la Sibiu.


Cel de-al doilea mare obiectiv pe care Aura şi l-a îndeplinit a fost căsuţa Zestrea Bisoceană (a cărei inaugurare a avut loc recent, la eveniment participând oameni din toată ţara). Spre dezamăgirea Aurei, foarte puţini buzoieni au fost prezenţi, dar oameni din Piatra Neamţ, Bran, Maramureş, pasionaţi de tradiţii şi de tot ceea ce înseamnă lumea satului de odinioară au venit să admire acest colț de rai, de la noi din Buzău.


Casa a fost cumpărată în anul 2019, plină de poveste, recondiţionată de cele 3 surori, ajutate de familie şi comunitate şi pe lângă faptul că se îndreaptă către o direcţie turistică, va avea şi o direcţie comunitară.


“Vreau să realizez expoziţii, ateliere de meşteşuguri dedicate turiştilor şi diferite acţiuni ce au ca scop promovarea şi crearea unui concept de turism responsabil.În ceea ce priveşte direcţia comunitară vreau sa creez evenimente culturale dedicate comunităţii. Această nevoie apare dintr-o necesitate vizibilă, întrucât accesul la toate formele de cultură este strict dependentă de deplasările în Buzău sau Bucureşti.”


Hambarul din spatele casei te duce direct în România de altădată, unde podeaua este lipită cu pământ, podul plin de fân, iar obiectele din interior parcă au luat o pauză de la şezătoare. De la războiul de ţesut, fuiorul, lampa cu gaz şi până la patul de paie, totul autentic şi aşezat până la ultimul detaliu, pe toate le găseşti în Bisoca, în creştetul celui mai înalt munte din judeţ.


Pe lângă activităţile de tot felul ce se vor desfăşura în acest spaţiu, plin de sentimente combinate între energie şi calmitate, hub-ul deţine şi o bibliotecă de unde oamenii pot împrumuta cărţi pentru acasă, sau chiar se pot relaxa aici, în curte sau în casă citind. Aşa că dacă ai de gând să vizitezi acest ţinut de poveste, poţi lua în geantă o carte de orice fel şi o poţi dona bibliotecii.