Actualitate

DECIZIE DE ULTIMĂ ORĂ A CJSU PRIVIND REDESCHIDEREA RESTAURANTELOR!

De marți, 1 septembrie, restaurantele și cafenelele din Buzău își primesc din nou clienții în sălile din interior, au decis membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Astfel, restaurantele și cafenelele își reiau activitatea începând de marți dimineață, însă vor trebui să respecte o serie de reguli. Pornind de la cele referitoare la distanțarea fizică și dezinfecție, până la regulile privind programul de lucru ce nu se poate prelungi după orele 24.00. Tot de marți pot fi organizate evenimente private, cursuri de instruire pentru adulți, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, cu un număr de participanți de maximum 50 de persoane în interior și de maximum 100 de persoane în exterior. 

“În cadrul unei ședințe extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, a fost aprobată Hotărârea nr. 18 care prevede reluarea activității cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor. Programul de lucru al acestor operatori nu poate începe înainte de orele 06.00 și nu se poate prelungi după orele 24.00, ultima comandă putând fi preluată cel târziu la orele 23.00. De asemenea,  vor fi deschise restaurantele și cafenelele din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare și va fi reluată activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc. Însă, se menține măsura privind suspendarea activității cluburilor, discotecilor și a barurilor din interiorul clădirilor.”, se arată într-un comunicat de presă remis de Prefectura Buzău.

Situația poate suferi modificări în funcție de numărul de cazuri noi de coronavirus.

“Pentru redeschiderea restaurantelor și cafenelelor, este nevoie ca rata de incidență cumulată a îmbolnăvirilor COVID-19 a județului nostru să fie sub indicele de 1,5, adică o rată de infectare, în ultimele 14 zile, de sub 1,5 cazuri la 1.000 locuitori. În acest sens, ne aflăm pe un drum bun și vă anunț că județul Buzău are rata de incidență de 0,86, conform unei analize realizate de DSP Buzău. Mai departe, ține de noi, autorități, operatori economici, cetățeni ai acestui județ să menținem o rată de incidență cumulată cât mai scăzută”, a declarat prefectul județului Buzău, Leonard Dimian.

În prezent, municipiul Buzău are o rată de infectare de  1,47 la 1000 de locuitori, cu un total de 1188 de persoane confirmate cu coronavirus. La Râmnicu Sărat sunt 179 de persoane depistate pozitiv COVID-19, ceea ce înseamnă o rată de infectare de 0,39, în timp ce Nehoiu numără 32 de îmbolnăviri, cu o rată de 0,36.  La Pogoanele sunt 7 cazuri și o rată de 0,13. În schimb, Pătârlagele, până luni, când au fost depistate 10 cazuri noi la spitalul privat din oraș, erau înregistrate 10 cazuri de COVID, doar unul dintre acestea fiind activ. Astfel rata de infectare era, duminică,  0. Pe de altă parte, rată de infectare de peste 1 la 1000 de locuitori este și la Gălbinași-1,63, Florica 1,54, Poșta Câlnău 1,31, Săpoca, 1,46 iar la Tisău 1,10.

La polul opus, sunt comune în care nu a fost depistat nici măcar un caz de infectare cu coronavirus. Este cazul comunelor Luciu, Chiliile, Cănești și Pardoși.