Actualitate

Decizie de ultimă oră luată de Ministerul Educației! Mii de elevi sunt vizați

Noi reguli pentru desfășurarea cursurilor în grădinițe și școli. De săptămâna viitoare, toate școlile și grădinițele din localitățile în care rata de incidență a cazurilor COVID este sub 3 la mie vor fi deschise, chiar dacă nu se respectă procentul privind vaccinarea cadrelor didactice.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat în urmă cu puțin timp că s-a luat decizia ca toți copiii să aibă acces în sălile de clasă în localitățile cu puține cazuri de coronavirus, respectiv rată sub 3 la mie, chiar dacă în unități mai puțin de 60 % din cadrele didactice sunt vaccinate. O astfel de hotărâre urmează să fie avizată joi seară de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

” Este în curs de pregătire o Hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, prin care Ministerele Sănătății și Educației sunt abilitate să dea un ordin comun în sensul în care sunt deschise activitățile în grădinițe și școli în localitățile, în care localitățile sunt sub rata de infectare de 3 la mie, indiferent de rata de vaccinare a personalului din învățământ.”

În județul Buzău, sunt 48 de localități cu rată de îmbolnăvire mai mică de 3 la mie. În multe dintre acestea, elevii au stat acasă săptămâna aceasta pentru că profesorii sau educatoarele nu s-au vaccinat.

Cum vor fi testați elevii

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a venit cu precizări legate și de testarea elevilor la coronavirus. Potrivit ministrului, Consiliul de Administrație din fiecare școală va decide cum vor fi efectuate testările, dacă elevii vor fi testați la școală, de către cadrele didactice, sau testele vor fi înmânate elevilor pentru a le fi administrate acasă, de către părinți.

”E posibil ca în ziua de vineri, fiecărui elev să i se pună la dispoziţie două teste pentru săptămâna următoare. Dacă părinţii decid să le facă acasă, nu e nevoie de acordul lor. Dacă profesorii consideră că poate fi făcută testarea în şcoală, copilul merge cu testele pentru a fi administrate în şcoală. Atunci când există dorința colegilor, cadre didactice pentru a fi administrate în școală, este nevoie și de acordul părinților. Acordul părinților va fi exprimat într-un formular pentru care am agreat că va fi elaborat de către Ministerul Sănătății”, a precizat ministrul Sorin Cîmpeanu.