Actualitate Șansa de Nehoiu

Decizie de ultimă oră! Spitalul Nehoiu va fi transformat în spital COVID. Se așteaptă undă verde de la minister. Între timp, personalul va fi instruit pentru a putea îngriji bolnavii COVID

Spitalul Orășenesc Nehoiu va fi transformat în spital COVID. Aceasta este soluția identificată de autoritățile buzoiene după ce în contextul exploziei de cazuri COVID, locurile din Spitalul Județean și Spitalul Râmnicu Sărat sunt ocupate. Propunerea de transformare a Spitalului Nehoiu în spital COVID va fi transmisă Ministerului Sănătății, spre aprobare. La Nehoiu vor fi tratate doar cazurile ușoare și medii, nu critice. Subprefectul cu atribuții de prefect, Marieta Boloș, a declarat la Focus Tv că speră ca toți acești pași birocratici să dureze doar câteva zile.

“Am mers la Nehoiu împreună cu reprezentanții DSP pentru a identifica soluții pentru mărirea numărului de paturi alocate bolnavilor COVID. Facem demersuri la Ministerul Sănătății pentru alocarea unui număr de paturi și avem în vedere imediat deschiderea acolo a unei unități pentru îngijirea bolnavilor COVID dar de nivel ușor și mediu, nu vorbim de situațiile critice. Sperăm ca acești pași birocratici să fie urmați cât mai repede pentru că situația o impune, iau în calcul câteva zile, dar nu chiar 2-3. “

La Spitalul Nehoiu ar urma să fie amenajate 45 de paturi pentru bolnavii COVID. Astfel, spitalul va fi închis pentru bolnavii diagnosticați cu alte afecțiuni decât COVID. Aceștia vor avea la dispoziție doar Ambulatoriul de specialitate.

“Ne transformăm în spital COVID cu 45 de paturi. O să fie deschis doar ambulatoriul cu 5 paturi de spitalizare de zi. Am stat la masă cu reprezentanții DSP, am calculat fiecare spațiu astfel încât să corespundă, așa că propunerea merge la București. Așteptăm Ordinul, apoi cumpărăm tot ce e necesar, să vedem cum cumpărăm medicamente și tot ce e necesar. Oxigen nu avem, o să fie concentrator și tuburi de oxigen. Dar, am stabilit să ne trimită cazuri ușoare și ușoare spre medii. Pacienții infectați vor fi evaluați, investigați la Spitalul Județean și apoi vor fi trimiși cu ambulanța la Nehoiu, cu schemă de tratament. Dacă starea vreunuia se agravează, pacientul va fi transferat la Buzău sau la Râmnic”, a declarat pentru șansanews.ro managerul Spitalului Nehoiu, Sergiu Remisovschi.

Între timp, până la parcurgerea tuturor etapelor birocratice, la Nehoiu vor începe pregătirile pentru primirea bolnavilor COVID prin instruirea personalului. Conducerea Spitalului Orășenesc este însă optimistă și spune că misiunea personalului medical nu va fi foarte dificilă întrucât la Nehoiu vor ajunge pacienți cu forme ușoare de boală.

“Neavând pneumolog, epidemiolog, infecționist și echipamente, noi trebuie să ne sfătuim, să facem instruiri, una e când tratăm un pacient obișnuit, alta când avem un bolnav confirmat cu COVID-19. Așa că trebuie instruit personalul, făcut ședințe. E adevărat că nu avem medici specialiști, dar, în plină pandemie, când Spitalul Județean și cel din Râmnic nu mai fac față, trebuie să ne implicăm și noi. Trebuie ca orice medic să poată să trateze bolnavii, să ajutăm cu toții. În plus, cazurile ușoare cred că în orice spital se pot trata. Există telemedicina, ne sfătuim cu DSP, Spitalul Județean.”