Actualitate

Declarație oficială: ”Avem în Buzău urși relocați din alte județe”

FOTO ARHIVA

Este pentru prima dată când administratorul unui fond cinegetic recunoaște că în Buzău sunt aduși urși din alte zone din țară care se confruntă cu atacuri repetate ale animalelor sălbatice. Mărturia șocantă îi aparține directorului Direcției Silvice Buzău, Constantin Moiseanu, potrivit căruia mai mulți urși au fost aduși în zona de munte a județului, mai exact Siriu și Gura Teghii. 

Constantin Moiseanu a declarat pentru șansanews.ro că în urmă cu câteva săptămâni a primit o solicitare de la Garda Forestieră cu privire la relocarea a șase exemplare de urs. Fără să ezite, administratorul celor două fonduri cinegetice, respectiv fondul 33 Siriu și fondul 37 Piciorul Caprei, a acceptat ca animalele sălbatice să fie aduse la Buzău.

”Direcția Silvică administrează două fonduri de vânătoare, respectiv fondul 33 Siriu și fondul 37 Piciorul Caprei. În ultima perioadă, la solicitarea Gărzii Forestiere Prahova s-au relocat două exemplare de femele de urs, fiecare având și câte doi pui. Au ajuns în fondul 33 Siriu, fiind un fond mai izolat și în fondul 37, în Gura Teghii”, a declarat, pentru șansanews.ro, Constantin Moiseanu.

Oficialul spune că relocările s-au făcut în baza legii și că, la momentul respectiv, a avut drept argument faptul că în Buzău nu erau probleme din cauza atacurilor urșilor și atunci a fost de acord să aducă animalele sălbatice de care alții au vrut să scape.  

Totuși, când a văzut că fiarele sălbatice au început să atace și în mai multe localități din Buzău, oficialul s-a răzgândit și a anunțat că nu mai primește urși din alte județe.

”Am făcut adresă către Garda Forestieră Focșani privind indisponibilizarea celor două fonduri privind relocarea altor urși având în vedere și problemele care sunt cu animalele sălbatice, pe raza localităților Nehoiu, Pătârlagele. Am mai avut solicitări dar nu am mai acceptat să fie transferate animale”, spune Constantin Moiseanu.

Deși, deocamdată, nu se poate dovedi faptul că femela cu cei doi pui care a fost văzută de mai multe ori în Nehoiu este una dintre cele relocate, există totuși certitudinea că și în Buzău sunt mari probleme din cauza atacurilor repetate ale animalelor sălbatice. Oamenii le este frică să iasă din casă, iar jandarmii sunt prezenți aproape în permanență în zonă pentru a preveni o eventuală tragedie. Mai multe despre acest subiect aici.