Actualitate Șansa de Nehoiu

Nici o zi fără urși la Nehoiu! Liniștea populației depinde de un aviz

Prezența urșilor pe ulițele satelor din Nehoiu a ajuns să fie o obișnuință. În fiecare zi oamenii sună la 112, disperați după ce dau nas în nas cu sălbăticiunile, lângă case. De la începutul acestei săptămâni, în fiecare zi au fost apeluri care anunțau prezența urșilor la Gura Cătiașului. Și astăzi s-a întâmplat la fel, fiind emise noi mesaje RO-ALERT. Jandarmii, vânătorii și autoritățile locale au încercat, zilele acestea, să îndepărteze urșii de sat, însă în zadar. Pentru siguranța oamenilor, o patrulă a Jandarmeriei Buzău străbate zilnic zona.

”Pentru a liniști populația și a avea o intervenție rapidă în zonă, Inspectoratul Județean de Jandarmi a constituit o patrulă care își face serviciul de patrulare în zona comunelor din zona orașelor Nehoiu și Pătârlagele. Din patrulă face parte și un un gestionar din fondul cinegetic”, a declarat, pentru Șansa News, subprefectul județului Buzău, Gabriel Ilie.

Între timp, se așteaptă aprobare de la Ministerul Mediului pentru recoltarea a doi urși din zona Nehoiu. Solicitarea a fost transmisă de luna trecută, dar până acum nu a venit niciun răspuns.

”AJVPS a înaintat din 29 iulie o solicitare de derogare pentru recoltare pentru doi urși pe raza orașului Nehoiu, unde avem două fonduri cinegetice, Fondul 31 Colți și Fondul 32 Valea Nehoiului. Așteptăm un răspuns. Ieri ne-am interesat de solicitare, va intra la mapa ministrului Mediului și așteptăm un răspuns. Dar știu că va fi tratată cu celeritate pentru că e nevoie, mai ales că în ultima perioadă au fost semnalări din ce în ce mai dese și considerăm că trebuie intervenit cât mai prompt”.

Pe de altă parte, reprezentanții AJVPS așteaptă rapid răspunsul de la București pentru a putea interveni. La Nehoiu, la fel ca în toată zona de munte, urșii s-au înmulțit semnificativ, subliniază directorul AJVPS Buzău, Dragoș Ștefănescu.

Autoritățile așteaptă cât mai repede avizul Ministerului Mediului pentru a putea recolta cei doi urși care au creat probleme în ultimele zile și speră să nu se ajungă în situația de anul trecut. În 2021, avizul pentru recoltarea unui urs care a produs pagube semnificative la Bisoca a venit mult prea târziu, la 5 luni de când s-a făcut solicitarea, în contextul în care ursul ataca în fiecare noapte.