Actualitate

Deficit de pe piața muncii acoperit cu angajați ucraineni. Oferta pentru refugiații rămași la Buzău

Piața muncii din România are mari goluri în ceea ce privește necesarul de angajați din domeniul HoReCa, iar odată cu ridicarea restricțiilor patronii restaurantelor au lansat zeci de oferte care se adresează inclusiv refugiaților veniți din Ucraina. Este practic un mod, pe de o parte, de a-i ajuta pe cetățenii fugiți din calea războiului care au decis să rămână în România și vor să se încadreze pe piața muncii, iar pe de alta parte soluția pentru a-și acoperi posturile vacante pentru care este greu de găsit forță de muncă.

O situația exactă a angajatorilor dornici să ofere locuri de muncă refugiaților a prezentat Ana Vișian, marketing manager la Best Jos România, în direct la Focus News. Ana Vișian a explicat că platforma de recrutare sprijină integrarea socială a refugiaților din Ucraina și a introdus o etichetă specială „Ukrainian friendly job 🇺🇦”, astfel încât companiile care doresc să angajeze cetățeni ucraineni să poată marca pozițiile potrivite pentru acești candidați direct în platformă, pentru o identificare mai ușoară. Până acum, zeci de angajatori au răspuns pozitivi apelului, inclusiv din Buzău.

 ”La nivel național avem undeva la peste 400 de job-uri, iar în zona Buzău-Vrancea avem până într-o sută de angajatori care au spus că pot angaja refugiați din Ucraina. Este vorba despre job-uri în HoReCa, respectiv ajutor de bucătar, barman dar și job-uri remote”, a spus Ana Vișian, marcheting manager la Best Jobs România.   

În ultimele zile, zeci de mii de cetățeni ucraineni și-au părăsit casele și joburile și au intrat pe teritoriul României în încercarea de a se proteja de conflictul militar din țara lor. Conform OUG 25/2014, cetățenii ucraineni se pot angaja pe teritoriul țării noastre, și nu necesită aviz de angajare pentru o perioadă de 9 luni dintr-un an calendaristic, timp în care pot înainta demersurile legale pentru a dobândi statutul de refugiat, prin care pot beneficia de acces la asigurări sociale și de sănătate.

Deocamdată, la Buzău au rămas circa 70 de persoane, în general mame cu copii. Până acum, nu sunt persoane angajate. Lista completă a locurilor de muncă lansată inclusiv pentru ucrainenii cazați în Buzău poate fi accesată aici.