Actualitate SĂNĂTATE

Psiholog: Un nou val al pandemiei, după apăsarea războiului, ar fi lovitura de grație pentru psihic

SURS foto Digi24
Psiholog: Un nou val al pandemiei, după apăsarea războiului, ar fi lovitura de grație pentru psihic

De o săptămână, România a scăpat de starea de alertă și de restricțiile pe care le presupunea aceasta. Printre altele, masca de protecție nu mai este obligatorie, iar petrecerile până în zori sunt din nou permise. Românii se bucură din nou de libertate, după 2 ani în care au avut de respectat reguli stricte. Cu toate acestea, pandemia nu s-a încheiat, subliniază autoritățile sanitare. O arată și numărul destul de mare de cazuri noi raportate în 24 de ore. Marți, 15 martie, de exemplu, Ministerul Sănătății anunţă 4.854 de cazuri noi COVID-19, cel mai mare număr din ultimele 6 zile. În acest context, autoritățile sanitare recomandă, în continuare, ca măsurile de prevenție să fie respectate cu strictețe, respectiv utilizarea măştii în spaţiile închise şi mijloacele de transport în comun, evitarea aglomeraţiilor, spălarea mâinilor cât mai des cu apă și săpun.

Prevenția este extrem de importantă pentru că altfel apariția unui nou val de îmbolnăviri ar genera o situație greu de depășit de multe persoane, mai ales în contextul actual, când războiul din Ucraina reprezintă deja un factor de stres.

“Singura problemă  care se pune, și care ne rugăm să nu se întâmple, este să nu cumva să izbucnească un alt val de îmbolnăviri după această relaxare, să-i zic așa, în ceea ce privește pandemia. Vom sta și vom aștepta să vedem care vor fi efectele. Sperăm că ele nu vor fi foarte grave. Dar, să știți, în momentul în care vor apărea, toți psihologii sunt mobilizați, începând de la Colegiu și terminând cu asociațiile profesionale, pentru a asigura sprijin populației pentru reechilibrare emoțională”, a declarat la Focus Tv, psihologul Mihaiela Avrămescu.

Deja, psihicul uman este greu încercat de 2 ani de zile. Pandemia, la început, și acum conflictul de la granițele țării, își spun cuvântul din plin.

“Am lucrat de când a început pandemia cu anxietate și atacuri de panică și se continuă inclusiv acum, cu toate că a trecut atâta timp și ne-am fi așteptat ca lucrurile să se așeze într-un fel. Cu anxietate de război, de vreo 3 săptămâni am apeluri. Oamenii reacționează și deja e obositor. După 2 ani de pandemie urmează acest conflict care nu se știe unde va duce iar mulți dintre cei afectați de pandemie răspund negativ la problema acestui război. În ceea ce privește atacurile de panică, oamenii au nevoie de tratament. Situația fiind total nesigură, ne face ca tot timpul să fim în expectativă, tot timpul să ne îngrijorăm, mai ales în momentul în care deja după 2 ani de nesiguranță a apărut încă un eveniment. Deci, războiul a venit și s-a suprapus peste o situație negativă  deja existentă, iar organismul uman, și fizic dar și psihic, deja este erodat de această situație destul de lungă. Și dacă aceasta durează, și modificările comportamentale la nivel de individ, dar și la nivel de societate, se vor vedea și va fi destul de greu până se va ajunge iar la o stare de normalitate”, a mai spus psihologul.