Actualitate

DEFINITIVAT ÎN PANDEMIE. E prima dată când examenul se susține așa. Profesorii trebuie să știe asta

Este perioada examenelor în învățământ. Miercuri, 22 iulie, va avea loc proba scrisă a examenului național de definitivare în învățământ, concurs destinat profesorilor debutanți. La Buzău, 79 de candidați, înscriși la 21 discipline, vor susține examenul, începând cu ora 10:00, în centrul constituit la Liceul de Arte „Margareta Sterian”. Accesul candidaților în săli se va face însă de la ora 8:00, cu respectarea tuturor măsurilor specifice de evitare a răspândirii coronavirusului. După primirea subiectelor, dascălii vor avea la dispoziție 4 ore pentru rezolvarea subiectelor.

“Examenul se va desfășura la Liceul de Arte Margareta Sterian, începând cu ora 10:00. Candidații vor intra în săli de la ora 8:00. Vom lua toate măsurile de protecție în contextul epidemiei de coronavirus. Candidații vor primi măști de protecție și vor avea la dispoziție dezinfectanți, avem asistenți medicali care vor face triajul epidemiologic. Candidații vor fi repartizați câte 9 sau 10 în fiecare sală de clasă astfel încât să păstrăm distanța de 2 m.”, a declarat pentru șansanews.ro, inspectorul școlar general adjunct, Daniela Palcău.

Anul acesta, cei mai mulți candidați care vor susține examenul de definitivat sunt  educatori și învățători.

“Disciplinele de examen cu cel mai mare număr de candidați înscriși sunt: învățământ primar (20 de candidați), învățământ preșcolar (15candidați), educație fizică și sport (9candidați), psihopedagogie specială pentru profesori (9candidați).”

Examenul național de definitivare în învățământ se desfășoară după un alt scenariu față de anii trecuți, din cauza pandemiei de coronavirus.

“ Candidații au fost admiși la proba scrisă cu condiția susținerii unei singure inspecții la clasă (spre deosebire de anii anteriori, când se susțineau două inspecții). De asemenea, candidații au avut posibilitatea să solicite echivalarea rezultatului obținut la ultima inspecție la clasă, susținută în calitate de cadru didactic calificat. Au beneficiat de această măsură specială 14 candidați. De asemenea, portofoliul profesional a putut fi transmis și online la Inspectoratul Școlar, spre evaluare.”, se arată într-un comunicat remis de IȘJ Buzău.

Primele rezultate vor fi afișate în data de 29 iulie, în centrele de examen și pe site-ul definitivat.edu.ro. Contestațiile se depun la centrele de examen, în zilele de 29 iulie, după afișarea rezultatelor, și pe 30 iulie, până la ora 12:00. Rezultatele finale vor fi publicate în data de 4 august.