Actualitate

FĂRĂ PRECEDENT! PREFECTUL ÎL ACUZĂ DE FAPTE PENALE PE COMISARUL-ȘEF AL GĂRZII DE MEDIU! Dar ce constatăm singuri: Buzăul, cocina poluării mediului

După ce cu o zi în urmă a cerut demiterea șefului Gărzii de Mediu, astăzi, prefectul de Buzău, Leonard Dimian, merge mai departe și anunță că a făcut plângere penală la Parchet și DNA împotriva lui Carmen Ichim.

Printre altele, Dimian o acuză pe șefa Gărzii de Mediu că se folosește de funcția pe care o are pentru a-i determina pe buzoienii care reclamă diverse probleme de mediu  să renunțe la  sesizările lor.  Asta deși, prin funcția pe care o deține de 15 ani, Ichim este cea care ar trebui să se asigure că natura nu are de suferit de pe urma acțiunilor diverșilor indivizi care fac profit alterând mediul.  Dimian spune că ”protecția mediului înconjurător a devenit la Buzău doar o sintagmă abstractă, acoperită de gunoaiele care poluează solul și apele și afectează sănătatea populației.”

Prefectul Dimian acuză, practic, o rețea structurată în jurul primăriilor și, probabil, a unor oameni de afaceri și a mai multor entități de resort, rețea constituită în jurul familiei Ichim de către soțul șefei Gărzii de Mediu, fost șef al Doi și-un sfert, unitatea informativă a Ministerului Afacerilor de Interne.

Este pentru prima dată în istoria politică recentă a Buzăului, când un prefect acuză de fapte penale un  șef de instituție din subordine.

Dincolo de a trage noi o concluzie vis-a-vis de acest episod, care poate avea sau nu implicații politice, cert este că Buzăul s-a transformat într-o cocină, în timp ce autoritățile cu rol în astfel de situații parcă nu observă munții de gunoaie.

Sunt tot mai flagrante cazurile în care mediul are de suferit de pe urma acțiunilor unor indivizi, în timp ce șefii instituțiilor care ar trebui să facă ordine și să-i tragă la răspundere pe cei care provoacă dezastre ecologice par a avea cu totul alte priorități, nicidecum asta.

Munți întregi de deșeuri animaliere, tone de gunoaie aruncate pe toate câmpurile și dealurile Buzăului, ori în apropierea cursurilor de apă, arată că cineva se face că nu vede ori e vorba de alte interese.  La Buzău, de 15 ani avem un singur organ de control a ceea ce înseamnă protecția mediului și un singur conducător.

Dată fiind amploarea situației fără precedent iscată între Prefectură și Garda de Mediu, dar mai ales a tuturor problemelor de mediu pe care le are Buzăul și pe care oamenii le semnalează periodic, se impune cel puțin o demisie, care să dezamorseze conflictul, pentru ca, mai apoi, fiecare dintre aceste instituții să se ocupe de lucrurile cu adevărat importante pentru cetățenii județului.  Dar, cine va demisiona până la urmă, vom vedea!  

Redăm mai jos comunicatul integral transmis, astăzi, de prefectul de Buzău, Leonard Dimian:

”În virtutea calității sale legale de garant al respectării legii la nivel local, Prefectul județului Buzău, Leonard Dimian, a adus la cunoștința organelor statului câteva fapte penale grave săvârșite de un grup care o are în centru pe doamna Carmen Adriana Ichim, comisar-șef al Comisariatului Județean Buzău al Gărzii Naționale de Mediu. Aceste fapte vor fi detaliate public ulterior pentru a furniza cauza reală pentru care județul Buzău a ajuns să fie acoperit de gunoaie și pentru a arăta cum autoritatea funcției publice de conducere este folosită în alte scopuri decât cel pentru care a fost stabilită prin lege.

Demersurile întreprinse pentru aducerea la cunoștința organelor de cercetare penală a ilegalităților comise în exercitarea funcției publice au atras reacții cu conotații deosebit de grave din perspectivă penală. Un astfel de episod s-a consumat pe 10 iunie 2020, atunci când soțul doamnei Carmen Adriana Ichim i-a trimis un mesaj de amenințare (Anexa nr. I) directorului Cancelariei Prefectului, dl. Ionel Chiriac. În mesajul atașat, fostul șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă Buzău, Marius Ichim, posta un document fotografiat parțial, transmis de Instituția Prefectului prin poștă doamnei Ichim, document care nu ajunsese încă în posesia destinatarei (!). Documentul viza o convocare a doamnei Ichim pentru investigarea unor incidente de securitate – de data aceasta reale –  produse în perioada în care aceasta a exercitat temporar funcția de prefect (martie/mai 2019), convocare la care aceasta nu a dat curs, în ciuda obligației pe care o avea în acest sens și în pofida gravității excepționale a incidentelor. Aceste circumstanțe sunt verificate în prezent de Parchet.

Mult mai grav este modul în care Carmen Adriana Ichim și-a exercitat funcția de conducere pentru constrângerea unuia dintre petenții care au solicitat Instituției Prefectului verificarea aspectelor de mediu din comuna Beceni să nege că ar fi întocmit petiția sub semnătură proprie. De pe raza comunei Beceni au fost transmise Instituției Prefectului – Județul Buzău două sesizări de acest tip (Anexele nr. II și III), în care erau invocate atât aspecte ce țin de încălcarea legislației de mediu, cât și aspecte care vizau legături de afaceri între comisarul-șef al Gărzii de Mediu și primarul comunei, precum și alte fapte cu potențială încărcătură penală.

Într-unul dintre cazuri, autorul petiției a adus la cunoștința Instituției Prefectului modul în care Carmen Adriana Ichim a încercat să îl convingă să nege că el ar fi fost autorul petiției, lucru care nu s-a întâmplat (Anexa nr. IV). În celălalt caz, așa cum reiese din unele materiale puse la dispoziția unor mijloace media (spre exemplificare, Anexa nr. V), care au publicat informația falsă că ambii reclamanți ar fi negat paternitatea documentelor semnate de ei, petentul a sfârșit prin a redacta o declarație de ”retractare” a petiției. În această situație, ne aflăm în fața unui episod de o gravitate maximă, care arată că funcția publică de conducere nu a fost folosită în situațiile expuse pentru exercitarea sa pentru interesul public, ci pentru constrângerea cetățenilor să renunțe la petițiile lor. Situația descrisă a fost adusă la cunoștința organelor Statului.

Instituția Prefectului – Județul Buzău condamnă încercările de politizare a subiectului pe care comisarul-șef Carmen Adriana Ichim le-a invocat pentru a se eschiva de la răspunderea majoră pe care o are în ceea ce privește gestionarea dezastruoasă a competenței de control pe zona depozitării gunoiului menajer din județul Buzău. Nu poți combate cu argumentele atotștiinței și unicității personale ceea ce cetățenii întregului județ constată cu ochii lor: protecția mediului înconjurător a devenit doar o sintagmă abstractă, acoperită de gunoaiele care poluează solul și apele și afectează sănătatea populației.

Ca prefect, îmi iau foarte în serios rolul de garant al respectării legii în Județul Buzău și nu pot ignora sesizările din ce în ce mai numeroase ale buzoienilor care reclamă nereguli pe linia protecției mediului. Dimpotrivă, îi încurajez pe buzoieni să vorbească, să sesizeze public orice situație în care autoritățile par să nu vadă gunoaiele aruncate pe domeniul public sau în apropierea cursurilor de apă. Instituția Prefectului va verifica fiecare situație, chiar și în cazul în care autoritățile de control pe linie de mediu răspund cu clasicul verdict ”nu este de competența noastră”. Tratez cu aceeași seriozitate și cu îngrijorare indiciile cu încărcătură penală pe care le-am adus la cunoștința instituțiilor abilitate ale Statului, pentru că practicile semnalate au rolul de a zădărnici încrederea populației în autorități și de a întări percepția inutilității oricărei forme de rezistență civică în fața abuzurilor și ilegalităților comise cu protecția gulerelor albe.”

Citește și: http://sansanews.ro/prefectul-dimian-cere-demisia-sefului-garzii-de-mediu-buzau-scandalul-poluarii-de-la-ramnic-zgaltaie-serios-scaunul-lui-carmen-ichim-ocupa-functia-de-15-ani/