Actualitate

Deputatul Emanuel Ungureanu, mesaj către consilierii municipali: ”O să vă stau pe cap”. Ce l-a adus pe parlamentar în ședința de azi a Consiliului Local Municipal

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a fost prezent, luni, în ședința Consiliului Local Municipal pentru a le cere aleșilor și reprezentanților partidelor aflate la putere să pună umărul la ridicarea unui spital municipal, idee pe care parlamentarul din Cluj, ales în 2020 pe listele de la Buzău, a lansat-o încă din campania electorală. ”Am să vă stau pe cap”, a fost mesajul transmis în plenul miniparlamentului local de către deputatul USR, care spune că acum e, mai mult ca oricând,  momentul demarării proiectului privind realizarea unui spital municipal.

Subiectul construirii de la zero a unui spital nou la Buzău figurează pe lista promisiunilor deputatului USR, Emanuel Ungureanu, încă din campania electorală. A trecut mai bine de un an de atunci și, în afara unor discuții, fără un rezultat concret, nu s-a întâmplat nimic.

În ideea că va readuce în prim planul autorităților buzoiene nevoia de a fi ridicat un spital municipal, Ungureanu a mers, luni, în ședința Consiliului Local Municipal și le-a cerut consilierilor, dar și liderilor partidelor aflate la putere,  să se implice pentru că acum e momentul ca Buzăul să concretizeze cât mai multe planuri și investiții, având în vedere reprezentarea pe care o are județul în plan central, prin diverse funcții ocupate de oameni ai locului.

„Cred că se  împlinește un an de când am vorbit despre proiectul nostru de suflet, un spital municipal nou. Între timp, s-au schimbat guverne, s-au mai schimbat alianțe, unii dintre voi ați ajuns, în sfârșit, la putere în Buzău. Nu este pentru prima dată când avem în fruntea statului președintele Camerei, îl avem pe domnul Câciu, care este la Finanțe, îl avem pe domnul Rafila, care este de la PSD, pe zona de Sănătate și pe domnul Ciucă, cel care a fost șeful Diviziei 2 Getica, dar și pe domnul Romașcanu. Deci, e timpul pentru Buzău, nu mai există nici un fel de piedici. Trebuie să găsim un teren și să ne apucăm de treabă. (..) Primele întrebări pe care le-am primit de la oameni au fost: „Dar, medici de unde aducem?” Eu vă spun că, atunci când faci infrastructură, vin medicii. (..) Mai avem o resursă umană pe care o putem reloca de la Secția Exterioară CFR. Este o clădire veche, oamenii abia așteaptă să scape de ea, este o clădire de care trebuie să scape și Ministerul Transporturilor, care ar trebui să se ocupe de transporturi, nu de spitale”, a declarat Ungureanu.

Parlamentarul USR și-a exprimat dorința ca măcar în anul care vine să fie identificat terenul pe care va fi ridicat spitalul municipal, dar și să fie identificată resursa financiară pentru realizarea studiilor în baza cărora să poată fi ridicată unitatea spitalicească.

” Vreau să cred că acesta va fi anul în care identificăm măcar terenul, începem să găsim finanțare pentru studii. Un spital înseamnă mai mult decât o stradă, mai mult decât orice. Toate sunt importante, dar când strănutăm spunem „Sănătate”. De aceea rugămintea  mea este să trecem peste momentul eșecului referendumului și vă spun ce am spus și atunci: nu am avut timp să pregătim buzoienii. Eu aș vota, încă o dată, și m-aș duce, încă o dată, să conving buzoienii pentru asta. Dacă nu ne-a ieșit pe zona aceea, nu cred că nu există voință și putere suficiente încât să găsim un teren în acest an, sper eu în ianuarie. Din februarie eu vin săptămânal aici, dacă trebuie să merg undeva la porți să bat, o fac. Știu că Buzăul este acum la putere și cred că nu există nici un impediment ca să putem să facem un spital într-un timp record.”

Problema este că municipalitatea nu dispune de un teren pe care să fie construit un spital, a fost replica primarului Constantin Toma.

”Toți cei care sunt aici și nu numai, marea majoritate doresc acest lucru. Analizăm foarte serios. Până la urma o sa cumpărăm un teren undeva, vă rog să mă credeți că nu există un teren de dimensiuni adecvate  dedicat pentru un spital. Vorbim de un teren care sa fie in proprietatea municipiului Buzău. Doar să mai găsim, dar e dificil, din terenurile pe care le au alte instituții ale statului în municipiul nostru.”

Pe de altă parte, Ungureanu a declarat că cei de la putere nu trebuie să găsească scuze acum, dat fiind cât de mult e reprezentat Buzăul la Centru și a menționat că promisiunea lui Ciolacu a fost că terenul pe care se va ridica spitalul va putea fi unul care aparține Armatei, urmând a se realiza un schimb în acest sens.

La final, Emanuel Ungureanu a fost aplaudat de consilierii municipali.