Într-o lume a vitezei, în care informațiile pot fi găsite la un click distanță, nu mulți sunt cei care mai au timpul sau răbdarea să citească o carte. Programul încărcat, problemele personale, dar și timpul petrecut pe platformele de social media, ne răpesc din timpul pe care altădată îl dedicam lecturii.
Sunt însă și excepții. Sunt tineri pentru care informațiile regăsite într-o carte sunt cele mai valoroase. Iubesc lectura și au decis să împartă pasiunea și experiențele lor cu cei din jur, în încercarea de a-i determina pe cât mai mulți să le urmeze exemplul.
Un exemplu este Denisa Ioana Damache, o tânără din Bârlad care s-a mutat împreună cu prietenul ei în Buzău, în urmă cu câțiva ani. Pentru Ioana, cititul este cea o pasiune pe care o are încă din copilărie. De mică a început să citească, să descopere lumea fascinantă a cărților. S-a îndrăgostit pur și simplu de lectură așa că a decis să împartă experiența sa și cu alții, să convingă cât mai multe persoane să citească măcar câteva pagini în fiecare zi. Și-a deschis un canal de YouTube în care prezintă cărțile citite și secretele descoperite între coperțile acestora.
„Pentru mine, cititul este una dintre cele mai plăcute activități. Ideea mi-a venit din faptul că îmi plăceau atât de mult unele cărți, încât simțeam nevoia să le vorbesc oamenilor despre ele, să-i conving și pe ei să le citească. Pasiunea mea de a citi a început încă din clasele primare. Am ajuns să iubesc atât de mult cărțile, încât nu pot concepe cum e să-ți trăiești viața fără să citești. În prezent, eu și prietenul meu avem o bibliotecă cu aproape două mii de cărți. E mândria noastră”, a declarat pentru șansanews.ro Denisa Ioana Damache.
Subiectele tratate de Ioana pe canalul ei de YouTube variază. Tânăra prezintă atât cărți despre istoria omenirii, cât și volume pentru copii, ce au ca personaje principale eroi din desenele animate.
„Cred că subiectele pe care le abordez eu ar putea fi pentru tineri în general, dar și pentru adulți. Încerc să transmit ceva pozitiv prin fiecare videoclip sau recenzie făcută, astfel încât să știu că am lăsat ceva în urmă. Am încercat în câteva videoclipuri făcute pe YouTube să vorbesc despre cărțile de război, cele legate de Auschwitz mai exact. În ultimii ani, acesta a devenit genul meu preferat. Am foarte multe cărți în bibliotecă pe tema aceasta. Cred că dacă mai mulți oameni ar da o șansă unei cărți de război, atunci ar realiza cât de diferită e lumea noastră de astăzi și că într-adevăr trebuie să fim recunoscători pentru că nu mai trăim acele timpuri.”
„Scopul meu e să-i influențez pe oameni să citească, să își dezvolte gustul pentru literatură și să înțeleagă că unele dintre cele mai valoroase lecții le putem găsi într-o carte”, a mai declarat Ioana.
Ștefan Tudose este un alt tânăr care își dorește enorm să împărtășească pasiunea pentru lectură. Absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” București, student în prezent la Masterul de Filosofie Antică și Medievală, din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Ștefan abordează teme din spectrul umanist.
„Ideea mi-a venit în momentul în care nu am mai suportat oceanul de ignoranță din jurul meu. Depășind orice aroganță și orice idealism, am luat decizia de a propaga lecturile îndrăgite printre tineri. Am vrut să le ofer ceva: dacă ei nu citesc, citesc eu pentru ei. Subiectele sunt cât mai variate posibil, dar predomină spectrul umanist (filosofie, teologie, istorie, sociologie, psihologie etc.) Subiectele se adresează atât publicului larg, cât și unui public restrâns”, a declarat Ștefan Tudose.
Numele canalului de YouTube, „Palestra Ideilor”, nu este unul ales la întâmplare, ci în spatele lui se ascunde chiar scopul pe care Ștefan și-l propune: acela de a promova lectura clasică.
„Numele de Palestra provine din limba greacă veche. În Antichitatea Clasică, palestra era o tabără de antrenament militar, dar și intelectual (după gimnastica zilnică, după exercițiile de pugilat sau de pancration, tinerii mergeau la studiul gramaticii, astronomiei, matematicii sau muzicii). Deci, Palestra Ideilor este o tabără de antrenament a ideilor. Proiectul își propune atingerea mai multor scopuri, principalul fiind acela de a populariza lecturile clasice în rândul tinerilor. Într-o cultură a anulării, suntem chemați să răspundem în fața valului de indolență care a copleșit atât de multe minți fragile.”
Țara noastră se află la coada clasamentului în ceea ce privește numărul de cărți citite. Conform Eurostat, doar 6,2% dintre români obișnuiesc să citească.
Sunt cea mai mandra mama!