Actualitate POLITICĂ SĂNĂTATE

Deputatul Emanuel Ungureanu vrea control de la Ministerul Sănătății la Spitalul Județean. Care este motivul

Pacienții din Buzău diagnosticați cu diabet sunt purtați pe drumuri kilometri întregi pentru a beneficia de investigațiile necesare și de injecțiile cu insulină, deși ar putea primi toate acestea mult mai ușor. Semnalul este tras de deputatul USR de Buzău Emanuel Ungureanu. Vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, Emanuel Ungureanu a postat pe Facebook un mesaj prin care critică aspru echipa de conducere a celui mai mare spital județean. Deputatul Ungureanu reclamă faptul că mai mulți pacienți din Buzău sunt puși pe drumuri pentru administrarea de insulină, deși ar putea beneficia de pompe de insulină, acele dispozitive care înlocuiesc nevoia de injecții frecvente prin livrarea de insulină cu acțiune rapidă 24 de ore pe zi. Astfel de dispozitive sunt subvenționate de stat, însă la Spitalul Județean Buzău încă nu se montează, spune Emanuel Ungureanu.

“De ce nu se montează dispozitive de monitorizare a glicemiei la Spitalul Județean Buzău? Incompetență sau indolență? Pacienții cu diabet din Buzău sunt purtați pe drumuri sute de kilometri în condițiile în care sunt bani alocați de Casa Județeană de Asigurări Buzău și doi medici care sunt obligați să-i ajute în acest spital, pentru că sunt plătiți să facă asta! 17 pacienți cu diabet din Buzău așteaptă de luni de zile să li se monteze pompe de insuline cu senzori și sisteme de monitorizare a glicemiei cu senzori. De ce refuză medicii diabetologi din Spitalul Județean Buzău să ajute bolnavii? De ce nu a achiziționat managerul Spitalului Județean Buzău dispozitivele finanțate de Casa Județeană Buzău?”

Deputatul de Buzău mai arată că fondurile pentru astfel de dispozitive  ar fi fost alocate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate încă din vară, dar chiar și așa bolnavii încă nu beneficiază de pompele de insulină.

“Voi cere un control al Ministerului Sănătății la această unitate sanitară, evident însă că Rafila nu va trimite însă pe nimeni să verifice un spital controlat politic de PSD…Managerul Spitalului Județean Cluj a reacționat nervos și a încins telefoanele cu amenințări la adresa Casei Județene de Asigurări Buzău. Domnul manager Claudiu Damian trebuia să achiziționeze dispozitivele necesare pentru cei 17 pacienți cu diabet. A avut o sumă alocată de la Casa Județeană de Asigurări Buzău încă din luna iunie, nimeni nu poate să-mi ascundă adevărul despre modul în care sunt traratați pacienții din Buzău.”

De partea cealaltă, reprezentanții Spitalului Județean Buzău explică de ce pacienții cu diabet din Buzău nu au beneficiat până acum de astfel de pompe de insulină și spun că montarea dispozitivelor se va realiza în curând și la unitatea spitalicească buzoiană. Este nevoie, însă, de parcurgerea anumitor pași.

„Potrivit Programului Național de Diabet, în țară, începând cu anul 2018, se desfășoară montarea sistemelor de monitorizare continuă a glicemiei, pompe de insulină și pompe de insulină augmentate cu senzori. Acestea au fost posibile doar în centrele universitare din țară, Buzăul fiind alocat centrului universitar din Iași. Din toamna acestui an, Ministerul Sănătății a aprobat ca aceste dispozitive medicale specifice și necesare pacienților cu diabet zaharat de tip I să fie montate și de către medicii centrelor de diabet județene. Așadar, conform acestor directive, medicii Spitalului Județean de Urgență Buzău au început demersurile necesare pentru implementarea acestor dispozitive și la nivelul unității noastre. S-au aliniat cerințelor Casei Județene de Asigurări de Sănătate Buzău care a solicitat cursuri acreditate pentru aceste operațiuni. În acest moment suntem în procesul de finalizare pentru achiziționarea dispozitivelor medicale”, a declarat, pentru șansanews.ro, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Buzău, Adriana Bunilă.