Mobilizare importantă de forțe în județul Buzău după ce o copilă a sunat la 112 și a anunțat că este sechestrată într-un imobil. În cele din urmă, s-a dovedit că fata nu era în pericol, ci a sunat la 112 crezând că face o glumă.
S-a întâmplat seara trecută, când fata, în vârstă de 10 ani, a pus mâna pe telefon și a sunat la poliție. A spus doar că este sechestrată, apoi a încheiat apelul. Mai mult, și-a închis și telefonul așa că polițiștii nu au mai reușit să ia legătura cu ea. S-au format echipe alcătuite din polițiști din cadrul Serviciului Ordine Publică, Poliției orașului Pătârlagele, Secțiilor de poliție rurală Cislău, Pârscov și luptători din cadrul Serviciul Acțiuni Speciale. După aproape două ore de cercetări, polițiștii au reușit să elucideze misterul. De fapt, copila de 10 ani se afla în casa bunicilor, la Calvini, împreună cu ceilalți membri ai familiei, fără să i se fi întâmplat ceva. Ea sunase la 112 folosind o cartelă care aparținuse unui bărbat care muncea în gospodăria tatălui său.
”În urma activităților investigative și celor desfășurate în colaborare cu Serviciul de Telecomunicații Speciale, polițiștii au identificat persoana care figurează ca utilizator al numărului de telefon de pe care a fost efectuat apelul, însă aceasta a precizat că nu mai folosea respectiva cartelă. Ulterior, în continuarea cercetărilor, a fost depistată apelanta, o minoră în vârstă de 10 ani, din Calvini, care se afla la domiciliu, iar din primele verificări nu ar fi fost victima vreunei infracțiuni. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal și inducerea în eroare a organelor judiciare”, a declarat Cornelia Stroe de la IPJ Buzău.
Polițiștii atrag atenția că apelul fals dat de fetița de 10 ani a însemnat mobilizarea a zeci de oameni ai legii și utilizarea unor resurse semnificative. Pe de altă parte, în timpul în care polițiștii scotoceau județul pentru a da de urma fetei, cineva putea avea nevoie cu adevărat de oamenii legii.
” Polițiștii reamintesc cetățenilor să sune la 112 doar când au cu adevărat o urgență, când sunt în pericol viața, proprietatea sau mediul.
Apelarea abuzivă a Serviciului de urgență 112 se pedepsește cu amendă până la 2.000 de lei, iar dacă echipajele de intervenție se deplasează în teren și constată că a fost o alertare falsă, amenda poate ajunge la 4.000 de lei. Constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor se fac de către Ministerul Afacerilor Interne.
Apelarea abuzivă reprezintă apelarea repetată, cu rea intenție, a numărului 112, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită acțiunea agențiilor specializate de intervenție și, de asemenea, se consideră apel abuziv, apelarea 112 pentru a aduce injurii operatorilor.
Alertarea falsă este utilizarea intenționată și nejustificată a numărului 112 pentru alarmarea sau determinarea intervenției agențiilor specializate de intervenție, fără a fi înregistrată o urgență.
Nu apelați numărul de urgență pentru a face glume, farse, pentru a adresa injurii operatorilor, pentru a solicita diverse informații care nu fac obiectul unei intervenții de urgență (starea vremii, mersul trenurilor, ora exactă, date de contact ale autorităților etc.)
Părinții ar trebui să informeze în mod corect și complet modalitatea de funcționare a apelului unic de urgență, astfel încât copiii să înțeleagă importanța și beneficiile lui, implicațiile mecanismului care se pune în mișcare la primirea apelului și situațiile pe care le pot semnala prin acest serviciu.
Orice secundă în care dumneavoastră blocați netemeinic un apel, poate reprezenta o secundă ce face diferența pentru o persoană aflată în real pericol.
De asemenea, fiecare apel fals înseamnă irosirea unor resurse atât logistice cât și umane”, transmit polițiștii buzoieni.
Adaugă comentarii