Actualitate POLITICĂ

Deputatul PNL, Gabriel Avrămescu: “Nu e doar la Buzău, este o situație generalizată! Practici imorale, incorecte și ilegale”

Practici precum cele cercetate de procurorii anticorupție la Fiscul buzoian, unde unii finanțiști țineau evidența contabilă a firmelor pe care aveau obligația să le verifice, nu sunt singulare. Este un fenomen generalizat, spune deputatul PNL de Buzău, Gabriel Avramescu, fost director general al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Galați. Cu experiență de ani buni în domeniu, Gabriel Avramescu a atras atenția luni, într-o conferință de presă, că nereguli precum cele scoase la iveală de procurorii DNA la Direcția de Finanțe Buzău se înregistrează în toată țara. Și nu de ieri, de astăzi.

“Nu este un fenomen nou, este un comportament care nu mai poate fi tolerat în zona de finanțe publice. Ne plângem cu toții că nu mai e încredere în sistem sau că este o birocrație excesivă în zona de ANAF. Nu, nu este vorba despre o birocrație excesivă, ci este vorba de niște practici profund imorale, incorecte, ilegale pe care unii funcționari le practică. Să nu vă gândiți că este doar la Buzău treaba asta! Este în toată țara, este o situație generalizată, oameni care lucrează în sistemul de Finanțe țin evidențe contabile la agenții economici unde merg în control.”

Gabriel Avramescu spune că astfel de practici ilegale i-au fost semnalate, în repetate rânduri, de oameni de afaceri și reprezentanți CECAR,  pe când era director general al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Galați. Motiv pentru care, la acea vreme, a dispus verificări ample și a sesizat Direcția de Integritate a ANAF. Acum, deputatul PNL îi cere ministrului de Finanțe să anunțe ce s-a întâmplat în urma sesizărilor, ce măsuri au fost luate.

“Eu am avut întâlniri cu oamenii de afaceri și mi-au semnalat, de-a lungul timpului, probleme de genul acesta. Pe de altă parte, atunci când eram director general al Direcției Regionale de Finanțe Galați, aceste aspecte au fost semnalate inclusiv de reprezentanții CECAR.  In 2019, am demarat cercetări pe zona asta pentru că ne veneau o grămadă de sesizări din teritoriu, acestea au fost înaintate la Direcția de Integritate din structura ANAF. De aceea,  cer public Ministerului de Finanțe și ministrului să spună ce s-a întâmplat cu toate cercetările inițiate în țară, nu mi se pare normal ca de ani de zile să ne facem că nu vedem niște lucruri.”

Între timp, parlamentarul de Buzău și senatorul PNL, Vlad Pufu, pregătesc două inițiative menite să ducă la corectarea legislației și evitarea unor probleme precum cele înregistrate în ultima vreme la nivelul sistemului de finanțe.

Deputatul PNL, Gabriel Avramescu

declarațiile vin după ce, săptămâna trecută,  procurorii DNA au pus sub control judiciar 5 angajate ale Fiscului buzoian acuzate că anul trecut au ținut contabilitatea mai multor firme, aceleași firme pe care ele , prin fișa postului, aveau sarcina de a le verifica. În același dosar, 27 de oameni de afaceri sunt urmăriți penal.