Actualitate POLITICĂ

Deputatul Ungureanu, anunț de ultim moment. Plățile suspendate, discutate la Ministerul Dezvoltării. Vin răspunsuri contradictorii

Două săptămâni, două răspunsuri diferite de la același minister. Săptămâna trecută,  AM POR, instituție aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, a transmis un răspuns oficial, la solicitarea jurnaliștilor FOCUS TV, prin care sublinia că proiectul de reabilitare a celor mai importante străzi din Buzău poate continua, deși este în desfășurare o anchetă a DNA, urmând ca plățile să fie efectuate de la bugetul de stat. Astăzi, ministrul de resort vine cu un răspuns cu totul diferit, care pune din nou sub semnul întrebării continuarea lucrărilor pe Bulevardul Unirii, Industriilor și strada Transilvaniei.

După ce a înaintat o interpelare la care nu a primit niciun răspuns, deși termenul legal s-a scurs, deputatul USR de Buzău, Emanuel Ungureanu, a mers astăzi la Ministerul Dezvoltării și a discutat personal cu ministrul Cseke Attila despre situația proiectului derulat cu fonduri europene, la Buzău. Parlamentarul a vrut să afle direct de la ministrul Dezvoltării ce se întâmplă cu acest proiect, dacă lucrările pot continua și din ce surse vor fi finanțate. Răspunsul ministrului nu calmează deloc spiritele, ci din contră. “Nicio plată nu se va mai face până când nu se va încheia ancheta penală”, i-a spus ministrul Attila deputatului Ungureanu, deși săptămâna trecută AM POR transmitea cu totul altceva.

“Am întrebat ce se întâmplă cu banii pentru Buzău pentru acele foarte importante proiecte de infrastructură care au fost oprite de Parchet în urma unor suspiciuni de corupție. Am primit un răspuns clar și anume că atât timp cât este în derulare ancheta procurorilor, nu există sub nicio formă vreo șansă ca vreun ban guvernamental sau fonduri europene să curgă peste acele proiecte care sunt cercetate de procurori. Domnul ministru mi-a spus că este clar: nu se face niciun fel de plată pe acele proiecte cercetate de procurori”, a declarat, la Focus Tv, deputatul Emanuel Ungureanu.

O altă precizare a ministrului Dezvoltării a fost aceea că specialiștii care au verificat lucrările în teren și au avizat primele plăți nu au avut nicio suspiciune că ar fi vreo neregulă, blocajul apărând în urma primirii unei plângeri penale de către procurori.

“Domnul ministru mi-a spus cu certitudine că ministerul nu  a avut suspiciuni de fraudă la aceste lucrări, cine a fost diriginte de șantier și cine a semnat pentru control nu a ridicat nicio suspiciune. Așa că este important ca Parchetul să intervină rapidă și să clarifice dacă sunt fraude, să facă lumină. Nu e normal să blochezi un oraș.”

După discuția cu ministrul Cseke Attila, parlamentarul de Buzău așteaptă și un răspuns scris. Totodată, Emanuel Ungureanu așteaptă și ca procurorii DNA să finalizeze cerectările cât mai repede pentru a evita un blocaj uriaș în Buzău.

“Eu aștept răspunul și în scris pentru că am întrebat dacă pe perioada sistării plăților pe fonduri europene se vor face plăți de la bugetul de stat, iar domnul ministru a fost categoric: nu se pot face plăți până nu se limpezesc lucrurile. Și sper să se întâmple cât mai repede. N- am făcut niciun fel de acuze către vreun administrator local, DNA trebuie să își facă treaba cât mai repede, să nu se blocheze investiții majore, de interes major. Eu vreau un document scris, sper să-l primesc săptămâna viitoare, pentru că ministerul este în întârziere cu răspunsul.”

Deputatul USR, Emanuel Ungureanu, a transmis astăzi, LIVE, pe Facebook, de la Ministerul Dezvoltării, concluziile întâlnirii cu ministrul de resort.