Actualitate POLITICĂ SĂNĂTATE

Deputatul USR de Buzău, Emanuel Ungureanu, război cu ministrul Sănătății pe tema infecțiilor intraspitalicești

Subiectul infecțiilor nosocomiale devine exploziv după mai multe decese înregistrate la Târgu Mureș și Cluj, în cazul unor pacienți care s-au infectat în timpul spitalizării. Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut un raport ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, iar acesta a anunțat că  trimis-o la Târgu Mureș pe Adriana Pistol, ministru secretar de stat. După primele verificări la Târgu Mureș, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii precizează că instituția a fost informată, în data de 14 octombrie 2022, la ora 16,00, despre existenţa unui focar de IAAM cu 6 cazuri, din care 5 s-au soldat cu deces, începând din data de 8 octombrie.

“Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a dispus deplasarea imediată a secretarului de stat Adriana Pistol la Târgu Mureş pentru a verifica la faţa locului situaţia şi a se asigura că măsurile luate sunt cele corecte. Potrivit datelor medicale puse la dispoziţie de Spitalul Clinic Judeţean Târgu Mureş aflat în subordinea Consiliului Judeţean Mureş, pacienţii care au decedat aveau multiple patologii şi spitalizări cu durată mare în secţia de terapie intensivă. Aceştia erau în stare critică în momentul internării în secţia ATI, motiv pentru care au necesitat multiple manevre medicale invazive, inclusiv suport ventilator. Germenii izolaţi din focar au fost Piocianic şi Acinetobacter multirezistenţi la antibiotice”, precizează un comunicat al Ministerului Sănătății. “Rezultatele probelor recoltate de la pacienţii din secţia de terapie intensivă au fost negative”, mai menţionează comunicatul.

În legătură cu situația din Cluj, primele semnale de alarmă au fost trase de deputatul Emanuel Ungureanu:

”Avem cel puţin patru bebeluşi morţi, niciun responsabil, o linişte totală la DSP, o anchetă ameţită anunţată de Ministerul Sănătăţii, care are în frunte un ministru al Sănătăţii care este astăzi în Cuba, într-o excursie de lux”, a afirmat, luni, Emanuel Ungureanu, la Spitalul Clinic Judeţean Cluj-Napoca, acolo unde a mers însoţit de părinţii mai multor bebeluşi care au murit.

În replică, Ministerul Sănătăţii precizează că a fost înregistrat un singur deces, la un copil prematur cu multiple probleme medicale şi care a fost infectat cu bacteria Serattia marcensesns.

Premierul Nicolae Ciucă a solicitat reprezentanților Ministerului Sănătății ca, până la sfârșitul săptămânii viitoare, să-i prezinte o situație cu privire la infecțiile nosocomiale din spitale la nivel național. La rândul lor, deputații USR Tudor Pop și Emanuel Ungureanu, membri ai Comisiei pentru sănătate, acuză că o lege pe care au inițiat-o pentru prevenirea infecțiilor nosocomiale și care a fost adoptată încă de la începutul anului trecut, nu se aplică pentru că Ministerul Sănătății nu elaborează normele de aplicare.

Prin două interpelări transmise ieri, ale căror texte sunt disponibile AICI și AICI, deputatul USR de Buzău, Emanuel Ungureanu cere premierului Nicolae Ciucă să trimită Corpul de Control la spitalele din Cluj și Târgu Mureș și indică, în textul interpelărilor, și ce aspecte ar trebui să fie verificate pentru lămurirea situației.