Actualitate POLITICĂ

Deputatul USR PLUS Emanuel Ungureanu îi scrie ministrului Dezvoltării în legătură cu finanțarea europeană suspendată la Buzău

Sistarea plăților în cadrul proiectului de modernizare a celor mai importante trei străzi din municipiul Buzău, subiectul unor întrebări adresate de la nivel parlamentar. Deputatul USR PLUS de Buzău, Emanuel Ungureanu, este cel care s-a adresat ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, solicitându-i răspunsuri clare care să arate de ce s-a ajuns la sistarea plăților într-un proiect atât de important pentru Buzău.

Întrebările adresate ministrului Attila sunt trei:

“1. Vă rog să îmi comunicați în ce măsură Ministerul Dezvoltării a fost informat despre situația de la Buzău și cum s-a implicat pentru rezolvarea acestei situații excepționale?
2. Pentru care din proiectele derulate pe fonduri europene în municipiul Buzău s-au sistat plățile?
3. Ați identificat soluții pentru continuarea lucrărilor, din alte surse bugetare naționale, până la deblocarea fondurilor europene.”

Într-o intervenție în direct la FocusNews, de la Focus Tv, parlamentarul de Buzău a vorbit despre importanța clarificării situației. Emanuel Ungureanu subliniază că, fiind vorba despre un proiect de o importanță majoră pentru un întreg oraș, și nu numai, instituțiile statului ar trebui să dea dovadă de mai multă transparență și să arate negru pe alb ce suspiciuni sunt în derularea proiectului de s-a ajuns la sistarea plăților europene.

“Este inadmisibil să nu avem o comunicare clară din partea AMPOR, Ministerului Dezvoltării și chiar din partea DNA, de ce au sistat plățile doar în baza unor suspiciuni. Ar trebui să știm dacă acele suspiciuni sunt importante. Mă deranjează opacitatea instituțiilor. Am făcut interpelare către Ministerul Dezvoltării, întrebând ce se întâmplă în perioada în care plățile sunt sistate. Sunt plătite acele lucrări? Își asumă cineva continuarea lor? Mi se pare iresponsabil să blochezi dezvoltarea unui oraș fără să ai niște elemente foarte clar spuse public care să ne conducă către motivația pentru sistare. Dacă cineva a furat, a luat mită, a comis abuz în serviciu, trebuie să știm! Aceste dosare să fie tratate cu celeritate, în sistem de urgență de DNA. Vrem să nu fie motivația asta: un reclamagiu a oprit investițiile și trebuie să știm cine e. Mai degrabă, trebuie să știm de ce o autoritate a statului a decis, în baza unei sesizări, să ia o măsură așa drastică. Trebuie să știm care dintre proiectele din Buzău sunt cu posibile nereguli, vreau să știu negru pe alb.”

Cum răspunsurile din partea instituțiilor statului întârzie, deputatul Emanuel Ungureanu a decis să se adreseze ministrului Dezvoltării.

“Sunt obligați cei de la Ministerul Dezvoltării să-mi dea un răspuns în 10 zile. Dacă nu vor face asta, voi merge personal la minister și, după o discuție cu ministrul Cseke Attila,  voi face un live și nu voi ieși din sediul ministerului până nu primesc răspunsuri. Parchetul trebuie să-și facă treaba, Autoritatea de Management și Ministerul Dezvoltării să-și asume răspunderea și să dea răspunsuri: ce proiect nu a fost plătit conform fișei tehnice.”

În plus, deputatul USR PLUS de Buzău subliniază că problema ar fi trebuit rezolvată la nivelul AMPOR, să nu se ajungă la DNA, pentru că “nu procurorii decid ce trebuie să se facă cu banii, ci Autoritatea de Management trebuie să verifice dacă ce s- a scris în proiect si ce s-a dat spre plată este conform sau nu. Nu putem să stăm să așteptăm aviz de la procurori pentru a ne dezvolta țara.”