Actualitate

DESCOPERIRE RARĂ FĂCUTĂ DE UN LOCALNIC DE LA COLȚI! Bărbatul a filmat totul și a postat pe Facebook. Întâmplarea a uimit pe toată lumea

”Așa ceva doar la Colți!” este mesajul care însoțește un video postat de un buzoian care a descoperit o bucată de chihlimbar în peretele grajdului din curtea sa.

Totul s-a întâmplat în aprilie, când buzoianul s-a apucat să-și repare grajdul. Bărbatul povestește că după ce a înlăturat un strat de pământ de pe perete a zărit o bucată de chihlimbar despre care crede că a stat acolo de zeci de ani.

Asa ceva doar la Colți, cu dragoste!…

Publicată de Cristinel Scutaru pe Joi, 16 aprilie 2020

”A fost o întâmplare cel puțin ciudată. Reparam grajdul și în momentul în care am înlăturat pământul, pur și simplu am găsit chihlimbar. Cred că acolo a stat 40-50 de ani”, a povestit pentru șansanews.ro Cristinel Scutaru.

Cristinel Scutaru

Buzoianul nu este la prima descoperire de acest gen. De aproape opt ani, Cristinel Scutaru merge, împreună cu câțiva prieteni, să mai caute chihlimbar. Totul a început după ce un prieten a cumpărat o bijuterie din chihlimbar, dar care s-a dovedit a fi falsă. Totuși, prima bucată de chihlimbar veritabil a fost găsită de soția sa, chiar la prima căutare.

Cristinel Scutaru

De atunci totul s-a transformat în pasiune și, când timpul îi permite, iese împreună cu prietenii prin pădure la căutat de chihlimbar. Din păcate piatra se găsește din ce în ce mai rar.

”Nu cred că există vreun localnic din comuna noastră să nu fi căutat chihlimbar. Pe munte, în urma ploilor, mai avem norocul să mai găsim o bucățică de chihlimbar. Din păcate, mai suntem foarte puțini care ne ocupăm acum de această pasiune și nu prea mai este chihlimbar. Din noroc am găsit prima dată. De fapt, soția mea a fost cea care a găsit prima dată”.

Cristinel Scutaru

Piatra de rumanit a făcut cunoscut numele Buzăului încă din 1920, când în comuna Colți, județul Buzău, s-a început exploatarea organizată a chihlimbarului, producția medie la un metru de galerie fiind, la acel moment, de aproximativ 500 grame.

”Chihlimbarul este o răşină fosilizată de-a lungul a zeci de milioane de ani. Rășina a fost produsă de unele specii de pin (Pinus Succinifera) și prezintă o varietate de culori: de la galben ca mierea, la brun-roşcat sau verde-negru. Începând cu anul 1920, în comuna Colți, județul Buzău, s-a început exploatarea organizată a chihlimbarului, producția medie la un metru de galerie fiind de aproximativ 500 grame. În epocă, prețul chihlimbarului era de 3000 lei/kg. Timp de 10 ani, la Colți, s-au extras în mod sistematizat aproximativ 2000 kg de chihlimbar. În comună există, de asemenea, și un atelier de prelucrare și șlefuire a chihlimbarului unde lucrau mai mulţi săteni, sub coordonarea inginerului Dumitru Grigorescu, concesionarul terenurilor ambrifere din judeţul Buzău”, explică reprezentanții Muzeului Județean.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Mihai Antonescu, vicepreședintele Consiliului de Miniștri, Ministrul Afacerilor Străine și Ministrul Propagandei Naționale, a achiziționat o serie de obiecte de chihlimbar și alte produse etnografice românești (covoare țărănești, costume populare, broderii etc) în vederea oferirii lor în scopuri propagandistice și de curtoazie unor înalți demnitari naziști precum Joachim von Ribbentrop (diplomat), mareșalul Wilhelm Keitel (comandant al comandamentului suprem al armatei Germaniei naziste), Hermann Göring (comandantul aviației militare Luftwaffe), Joseph Göebbels (ministrul propagandei) și alții. În ianuarie 1943, cu ocazia împlinirii a 50 de ani, feldmareșalului Göring i s-a oferit, printre altele, și un port-țigaret de chihlimbar românesc (rumanit).

Cele mai frumoase pietre de rumanit dar și podoabe din această piatră rară încă pot fi admirate în Muzeul Chihlimbarului de la Colți care a fost redeschis săptămâna trecută după o perioadă în care a avut activitatea suspendată pentru lucrări de renovare .

Nu este un film SF, este Muzeul Chihlimbarului, Colți, județul Buzău, anul 2020! Deschiderea mâine, vineri, 21 august 2020, ora 12.00.

Publicată de Costache Daniel pe Joi, 20 august 2020