Actualitate Agricultura acum

SE PREGĂTESC AJUTOARE COVID-19 ȘI PENTRU LEGUMICULTORI! Câți bani și în ce condiții se pot accesa sumele de la stat

Legumicultorii ar putea primi, la fel ca și alte categorii din sectorul agricol, ajutoare pentru pierderile cauzate de pandemia de coronavirus. Decizia a fost luată, potrivit agroinfo.ro, în urma unei ședințe de consultări care a avut loc pe 20 august, la Ministerul Agriculturii, și la care, pentru prima dată, au fost invitați și reprezentanții legumicultorilor , respectiv Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli (SPA) Olt și reprezentantul Uniunii Salvați Țăranul Român, organizație înființată în perioada de stare de urgență.

”În pandemie am pierdut mai mult de jumătate din încasări. Vânzarea produselor a fost foarte mică și pe preturi de nimic. Anul acesta nu cred că ajungem nici la jumătate cu încasările față de cele înregistrate anul trecut. La grila cu plățile pentru pandemie pe care vrea Guvernul să ni le dea este greșită. Dacă nu era domnul Păunel la masa tratativelor nu ne dădea nimic pentru Legumicultură”, a spus Claudiu Breazu, legumicultori și președintele Cooperativei Agricole de Glodeanu Sărat, reprezentant al Uniunii Salvați ”Țăranul Român”.

Potrivit agroinfo.ro, la ședința de lucru au fost stabilite doar o serie de condiții în care s-ar putea acorda aceste ajutoare, urmând ca valoarea exactă să fie stabilită săptămâna viitoare, după ce, până luni 24 august, organizațiile profesionale trebuie să trimită la Ministerul Agriculturii o documentație justificativă pentru problemele cu care se confruntă acest sector în urma pandemiei de Covid-19.

Condiția minimă pentru acordarea ajutorului este ca legumicultorul să fie fermier activ, înscris în evidențele APIA, iar beneficiarii programelor Usturoiul și Tomata sunt excluși de la plata acestor ajutoare. Banii vor fi alocați și pentru legumele cultivate în camp,(suprafața minimă pentru eligibilitate este 3.000 mp) și pentru cele cultivate în spații protejate.