Actualitate Șansa de Nehoiu

DESPRE CONȘTIINȚĂ! DAN PURIC LA MORMÂNTUL LUI EMINESCU.Trebuie să știi asta dacă ești român adevărat (VIDEO)

Au trecut 131 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu. Pe 15 iunie, mormântul din cimitirul Bellu din București a fost loc de pelerinaj pentru cei care i-au iubit opera poetului nepereche al neamului românesc.

Printre cei care au trecut pe la locul de veci al lui Mihai Eminescu, să-l omagieze, s-a aflat și Dan Puric, buzoian la origini, născut la Nehoiu.

În fața auditoriului său, Dan Puric și-a deschis sufletul, dezvăluind că până acum nu a avut puterea să treacă pe la mormântul lui Mihai Eminescu, pentru că nu a vrut niciodată să-l considere mort.

”  Este pentru prima dată când ajung la mormântul lui Mihai Eminescu, nu am vrut să mă întâlnesc cu crucea lui. O clipă nu am vrut să-l consider mort. Mi-am călcat pe inimă. A vorbi despre Eminescu înseamnă a plânge și a ne plânge. Nimeni nu a iubit România ca el. Nimeni nu a ars până la capăt. (..) N-o să ne putem ridica, noi ca neam, decât prin el, cu fața la Hristos.(..) Mihai Eminescu a fost o conștiință, omul deplin al culturii românești, al conștiinței treze a neamului românesc. Dacă poporul românesc ar dispărea, printr-o tragedie, și o singură carte scrisă ar mai rămâne și aceea ar fi al lui Eminescu și ar fi găsită, civilizațiile noastre ar ști cine am fost”.

Iată întregul discurs al artistului Dan Puric, rostit la mormântul marelui poet Mihai Eminescu:

Dan Puric s-a născut pe 12 februarie 1959, în județul Buzău. Este fiu de medici care lucrau la Spitalul din Nehoiu.   După absolvirea cursurilor primare, a urmat Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza din București, iar în anul 1985 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale din București. 

În octombrie 2019, a fost desemnat cetățean de onoare al Buzăului. A vorbit atunci cu mare emoție despre locurile sale natale, despre cele trăite la Nehoiu.

”Acest pământ mi-a făcut onoarea să mă nasc pe el, aici. E o mare onoare să te naști pe acest pământ sfânt al Buzăului. Cel mai important moment în viața unui om e când se întoarce la rădăcini, restul e aventură sau rătăcire. Ți se schimbă pulsul când te întorci spre casă. Are ceva pământul acesta. M-am născut la Nehoiu, iar când veneam la Buzău, ziceai că vin la New York. Stăteam între capre și oi la Nehoiu, era o comună amărâtă.”