Actualitate

Destăinuirile salvatorilor buzoieni după revenirea din infernul elen. “Nu am văzut așa ceva în țară. La noi nu găsești așa ceva niciodată” (VIDEO)

Au fost primiți ca niște adevărați eroi, poporul grec i-a aplaudat și i-a asemănat cu extratereștrii. Pentru ei, însă, descinderea în infernul elen nu a însemnat decât o nouă misiune de stingere a unor incendii. O misiune, însă, specială, care a scos în evidență ceea ce în România se întâlnește din ce în ce mai rar: solidaritatea umană.

Cei 10 pompieri de la ISU Buzău, trimiși timp de 10 zile în Grecia să lupte cu flăcările uriașe care au cuprins vegetația uscată din munți, inclusiv din zone locuite, au luptat din greu chiar din prima zi în care au pășit pe teren elen. Au luat la pas munții abrupți și nu s-au lăsat până nu au stins focul și s-au asigurat că flăcările nu vor reizbucni. A fost greu, dar nu imposibil, a declarat la Focus Tv, plutonier adjutant șef Nicu Taman.

M-a impresionat amploarea incendiului. Erau focare și cum bătea vântul se reaprindeau pe fondul temperaturilor foarte crescute de 40-50 de grade, chiar 60 de grade aproape de focar.  În plus, aveam echipament de circa 10 kg. Dar, strângând din dinți, am dat tot ce am putut, știam că e nevoie de noi.”

O zi de intervenție însemna urcușuri și coborâșuri pe un teren extrem de greu, sub soarele dogoritor, la temperaturi de peste 40 de grade.

“Au fost momente grele. Când mai aveam 2-3 cioate de stins, rămâneam fără apă și trebuia să coborâm și iar să urcăm pe un teren accidentat” a declarat plutonierul adjutant șef Marian Jegu.

Au fost zile dificile, în care canicula sufocantă dar și terenul accidentat pe care vegetația ardea au îngreunat intervenția salvatorilor români. Dar, toate aceste piedici erau uitate în momentul în care eforturile pompierilor erau răsplătite din plin de localnicii greci. Mulțumirile, aplauzele, alimentele și sticlele cu apă rece oferite de oamenii locului i-au ajutat pe pompierii buzoieni să capete forță și să nu se gândească nicio clipă că munca lor este în zadar.

“ Diferențele față de misiunile obișnuite: terenul foarte accidentat, pante abrupte, urcam cu 20 kg de apă în spate, terminam apa, coboram la autospeciale, urcam iar, funinginea de pe jos se ridica, nu mai puteai respira. Dar, m-a impresionat cel mai mult, și o să țin minte, atitudinea poporului grec.”

Pompierii buzoieni, alături de colegii lor din țară, i-au impresionat pe greci nu doar prin puterea lor de muncă ci și prin modul de intervenție, cu totul diferit față de al salvatorilor eleni. Foloseau drone pentru monitorizarea terenului și motopompe pentru a încărca autospecialele cu apă, înaintau către focare pentru a le lichida rapid, în timp ce grecii acționau după un alt scenariu.

“Noi nu stăteam să vină focul spre noi, căutam noi, acționam asupra focarelor. Ne- au numit extratereștri pentru că grecii erau foarte obosiți, noi eram cu forte proaspete, aveam alt stil de a acționa. Noi lucrăm ofensiv, ei defensiv. Ne-a ajutat chestia asta, noi facem o răcire, nu dăm cu apă asupra focarului și au văzut asta și ne-au aplaudat. Au fost interesați de modul nostru de lucru, în zona lor nu au văzut cum se alimentează o autospecială cu motopompa, sunt obișnuiți doar la hidrant, nu folosesc surse naturale. Noi am captat și am obținut apă.„

Solidaritatea poporului grec a fost factorul care i-a lăsat fără cuvinte pe toți pompierii plecați din Buzău în Grecia să stingă incendiile devastatoare.

 “E o experiență care a contat foarte mult, una e să stai la un foc de pădure, în țară, alta să stai acolo. În plus, lumea ne- a emoționat. Nu am văzut așa ceva la noi în țară. Inimoși, toți te ajutau cu ce puteau.”, a declarat plutonierul adjutant șef Marian Jegu.

Au fost și alte momente pe care pompierii buzoieni nu le vor uita întreaga viață. De pildă, cazul unui salvator grec care lupta pentru a salva bunurile altor semeni, dar care nu a reușit să le salveze pe ale familiei sale. În timp ce pompierul acționa într-o anumită zonă, locuința sa și întregul sat natal au fost mistuite de flăcări.

“Am încercat să discutăm cu ei de unde sunt, de pe insulă, de pe continent. Unul dintre ei tot ofta și am intrebat ce se întâmplă. Satul lui și casa fuseseră incendiate. Am trecut foarte greu peste acest moment. Am plecat de acolo un minut ca să pot să- mi revin”, a precizat la Focus Tv plutonierul adjutant șef Vasile Iacob.

Un caz despre care au aflat salvatorii buzoieni, dar care cu siguranță nu a fost unic, fapt care i-a marcat pe toți membrii echipei României. Cu toții, pompieri cu zeci de ani vechime, sau care au intrat în rândurile celor care luptă cu flăcările de doar câțiva ani, au rămas impresionați de sacrificiul colegilor lor eleni. La fel de impresionați au rămas și de atitudinea poporului grec, de solidaritatea de care a dat dovadă, ceea ce, din păcate, spun salvatorii români, la noi în țară nu au întâlnit nici măcar o dată. Ba din contră, deși au avut sute de misiuni, fie de stingere a incendiilor, fie de salvare a bunurilor oamenilor din calea apelor, de multe ori în loc de o strângere de mână sau de un “mulțumesc”, oamenii le-au întors spatele. Situație care, din păcate, spun cu regret pompierii, nu se va schimba. Drept dovadă primirea de care au avut parte la revenirea în țară, după ce plecaseră din Grecia în aplauzele tuturor localnicilor, de la mic la mare.

“ Amintirea cea mai grea este cea a întâlnirii cu colegul grec care ne-a emoționat. În rest, amintirile plăcute au fost mulțumirile oamenilor. Când vezi că te aplaudă atâta lume, ți se face pielea de găină. La noi nu găsesti așa ceva. Niciodată. Rămâi surprins. La noi, niciodată nu o să te aplaude lumea, să-ți mulțumească. Deja, după autocar, când am venit să intrăm în București, au început cu claxoane și nemulțumiri, deci, n-o să se schimbe nimic.”