Actualitate Alertă Coronavirus Buzău

DETALII HALUCINANTE IES LA IVEALĂ DIN AZILUL FOCAR DIN COSTEȘTI! Angajații au cerut testarea, iar DSP a refuzat! Care este motivul invocat de autoritățile de sănătate publică

Angajații din azilul de la Costești, acolo unde 13 bătrâni au fost confirmați cu COVID-19, dintre care doi au decedat, nu au mai fost testați de aproape două luni, deși asigurau asistență medicală pentru persoane instituționalizare cu un risc crescut de agravare a stării de sănătate ca urmare a infecției cu SARS-CoV-2. Motivul este unul halucinant, iar informațiile vin chiar de la autoritățile locale care au în subordinea administrarea acestui cămin de bătrâni.

De la debutul pandemiei, angajații din azilul  de la Costești au fost testați de trei ori, iar ultima dată când au fost luate probe pentru COVID-19 a fost 15 iunie. De atunci, deși s-a cerut la Direcția de Sănătate Publică, testarea personalului nu a mai fost făcută.

”Pe data de 15 iunie a fost ultima testare, iar pe data de 8 iulie a fost trimis mail pentru a fi testat din nou personalul și nu a fost primit niciun răspuns. Telefonic, a fost motivarea că au focar de covid și nu au personal pentru a face testarea. De la debutul pandemiei au fost testați de trei ori.De două ori au fost testați în momentul în care au intrat pe grupe, mai întâi prima grupă, apoi a doua, și pe 15 iunie tot personal. Pe 8 iulie când am trimis mail DSP-ul a motivat că nu au personal să trimită pentru a face testarea”, a explicat Gioabă Nicolae, viceprimarul comunei Costești.

Nicolae Gioabă, viceprimar comuna Costești

Acum, după ce 13 bătrâni au fost diagnosticați cu COVID-19, și patru angajați, printre care și o asistentă din cele trei câte are căminul, autoritățile locale spun că testarea personalului ar fi fost esențială și s-ar fi putut evita infectările în lanț de la azil.

”Este posibil ca sursa infectării să fie un angajat care să fii fost în concediu. Dacă era testat înainte să intre la lucru, atunci puteam să avem un control. Dar dacă a venit din concediu, nu a fost testat, asimptomatic și de aici a plecat. Noi bătrânii pe care i-am internat au adus test COVID-19. Le-am cerut obligatoriu. Nu au avut vizitatori. Noi nu avem posibilitatea să le asigurăm teste COVID-19. În perioada aceasta când încasările la bugetul sunt destul de reduse și cheltuielile destul de mari, nu cred că putem susține acest lucru”, spune viceprimarul comunei Costești.

Nicolae Gioabă, viceprimar comuna Costești

Deocamdată, reprezentanții DSP nu au venit cu niciun punct de vedere la acuzațiile autorităților locale. Totuși, trebuie amintit faptul că pe 1 iulie s-a declarat focar la Direcția de Sănătate Publică Buzău, atunci fiind diagnosticate cu COVID-19 atât directoarea Cristina Ungureanu cât și Carmen Scântei, medicul epidemiolog șef. Tot atunci, alți angajați printre care și ceilalți medici epidemiologi din cadrul departamentului au fost fost infectați cu SARS-CoV-2, alături și toți angajații care făceau inspecțiile pe teren.

În ciuda acestui aspect, care trebuie lămurit de reprezentanții DSP, rămâne situația gravă de la azilul de la Costești, unde acum nu este asigurată asistență medicală. În activitate a mai rămas o singură asistentă din cele trei , iar medicul care avea și funcția de manager și-a dat demisia chiar luni, când azilul a fost declarat focar COVID-19.

”Este o problemă de asistența medicală care nu mai poate fi asigurată. Una dintre doamnele asistente este internată și una este însărcinată, iar cealaltă nu poate lucra non stop. Medicul colectivității și-a dat demisia, deci în momentul acesta nu avem asistență medicală. Am propus ca primarul să discute la nivel de foruri superioare pentru detașarea unor asistente”, a spus Carmen Scântei.

Carmen Scântei medic epidemiolog

Până acum la azilul de la Costești au fost infectate 17 persoane care de ieri au fost internate la spitalul din Râmnicu Sărat, în timp ce alți 22 de bătrâni au rămas în cămin, fiind triați , câte trei persoane în cameră pentru a preîntâmpina răspândirea virusului în cazul confirmării unei alte persoane asistate.

Revenim cu reacția Direcției de Sănătate Publică la informațiile oferite de autoritățile locale din Costești.