Actualitate Agricultura acum

LEGUME RARE, ADUSE DE PESTE HOTARE, CULTIVATE DE O AMERICANCĂ LA BUZĂU. Doar două porții pe săptămână asigură necesarul zilnic de vitamine și minerale. Unele pot fi gătite și ca chipsuri

Legume foarte apreciate de italieni și greci, cultivate peste hotare cu mii de ani în urmă, au ajuns să fie o delicatesă pentru românii care vor să mânânce sănătos. Swiss chard sau mangold (un tip de sfeclă roșie cultivată doar pentru frunze) și kale (un tip de varză creață) au fost aduse la Buzău de Didi Deshaies, un cetăţean de origine americană, care a înființat la Poieni, Grădina Amurtel.

Cele două legume sunt cultivate la Buzău de șapte ani, adică la un an după ce Didi Deshaies a înființat prima grădină socială din România unde și-a propus să crească legume certificate bio. De atunci, kale și swiss chard sunt nelipsite din coșurile ”super green”, ce le sunt livrate săptămâna clienților care își doresc alimente sănătoase, crescute fără substanțe chimice.

Kale, planta înrudită cu spanacul

Kale își are originea în estul Mediteranei și în Asia Mică, unde a fost cultivată pentru hrană începând cu anul 2000 î.Hr. Varietăți de varză cu frunze ondulate au existat deja, împreună cu alte soiurile cu frunze plate, și în Grecia în secolul al IV-lea î.Hr.

”Kale este o leguma verde extrem de bogata în nutrienți. Este considerată, pe bună dreptate, un “super-food”, datorită conținutului mare de antioxidanți, nemaîntâlnit la alte legume. Kale este delicios și ușor sotat sau fiert la abur, metode care îi scot în evidență savoarea unică, deși unele vitamine sunt distruse în procesul de gătire. Într-un smoothie, legumele crude își păstrează toate vitaminele care sunt absorbite mult mai rapid și mai eficient de organism, așadar este ideal să folosiți frunzele de kale în smoothie-uri. Kale este o plantă foarte bogată în vitamina A, vitamina C și vitamina K. Încorporarea ei în dietă este un mod natural excelent de a crește valoarea nutritivă a alimentelor consumate, cu extra-beneficiul de a avea foarte puține calorii”, explică Didi Deshaies.

Swiss chard, leguma care reglează zahărul din sânge

Swiss chard este o bienală, tolerantă la frig, fiind înrudită cu sfecla românească. Este originară din sudul Europei, fiind descoperită cu mult timp înaintea sfeclei.Sunt studii care arată că de fapt swiss chard s-ar fi dezvoltat dintr-o formă de sfeclă sălbatică cu mii de ani în urmă. Cel mai mult, această legumă este consumată în Italia.

”Swiss chard/ mangoldul este o legumă de la care folosim frunzele, frumoase, crocante și gustoase. Mangoldul e plin de antioxidanți și substanțe cu rol antiinflamator și de detoxifiere, având în plus un efect important asupra reglării concentrației de zahăr din sânge. Doar două porții de mangold pe săptămână va asigura mare parte din vitaminele și mineralele de care aveți nevoie zilnic”, spune Didi Deshaies.

Cele două legume pot fi gătite foarte ușor fie sotate fie fierbe la aburi. Cele mai inedite rețete ce pot fi pregătite cu kale sunt chipsurile din legume, iar din swiss chard se poate pregăti o lasagna delicioasă. Iată cele două rețete aici și aici.