Actualitate

Dezastru în pădurile Buzăului. Aproape 500 de arbori, tăiați ilegal în doar câteva luni

Foto arhiva

Un adevărat dezastru în Munții Buzăului. Sute de arbori au fost tăiați fără drept, tăietorii lăsând în urmă suprafețe întregi defrișate complet. Totul a fost pus la cale de un bărbat de 60 de ani, din Timiș. A profitat de faptul că societatea de profil pe care o deține are lucrări de exploatări forestiere în Buzău. Și-a convins angajații, 4 la număr, ca pe lângă arborii marcați să doboare și alți copaci. I-a asigurat că faptele lor nu vor ieși la iveală, susținând că beneficiază de sprijinul unor reprezentanți ai Ocolului Silvic. În plus, i-a învățat exact cum să taie copacii, să ascundă cioatele, astfel încât dezastrul provocat să nu fie sesizat.

 În doar câteva luni, mai exact din iulie și până în noiembrie, aproape 500 de copaci au dispărut din pădurile Buzăului. Pentru a putea ascunde proveniența lemnelor, a convins o altă persoană să treacă în registrele oficiale faptul că cei aproape 500 de arbori provin din tăieri legale.

“S-a reţinut că inculpatul M.A. în calitate de administrator al unei societăţi comerciale cu obiect principal de activitate exploatarea forestieră, a instigat alte patru persoane care desfășurau activități pentru societatea în cauză (drujbişti), ca în perioada iulie-noiembrie 2023, cu ocazia exploatării a trei partizi autorizate pentru exploatare în beneficiul respectivei societăți, să taie fără drept un număr de 475 arbori din fondul forestier național, cauzând un prejudiciu în  cuantum de 144.320,56 lei şi a instigat o persoană, în mod repetat, să introducă în aplicația SUMAL 2.0 date informatice privind fapte necorespunzătoare adevărului, respectiv că materialul lemnos care făcea obiectul avizelor provenea din tăieri legale efectuate în cele trei partizi, cu toate că materialul lemnos fusese tăiat fără a fi marcat legal”, se arată într-un comunicat de presă remis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău.

Astfel, în doar 4 luni, aproape 500 de arbori sănătoși, care în niciun caz nu ar fi trebuit să fie îndepărtați din pădure, au fost doborâți după cum a ordonat afaceristul de 60 de ani. Asta deși, oficial, firma deținută de acesta avea tocmai sarcina de a întreține suprafețele de pădure, de a se îngriji de buna dezvoltare a acestora.

“În urma faptelor comise au fost tăiați nelegal un număr 475 de arbori sănătoși, de dimensiuni considerabile, cu toate că autorizarea partizilor în cauză a presupus extragerea arborilor necorespunzători din punct de vedere al speciei sau al stării de sănătate. Astfel, nu doar că au fost extrași arborii de valoare ai pădurii, dar acest lucru a fost exact contrariul conținutului autorizărilor primite în mod legal. Drept urmare, inculpatul, prin societatea sa, s-a erijat într-un protector al fondului forestier, oferindu-și serviciile pentru asigurarea unei dezvoltări optime a arboretului matur, având scopul ascuns de a ajunge într-o poziție care să-i permită, cu o aparență de legalitate, să devasteze fondul forestier. Tăierile ilegale de arbori au condus la producerea unor ochiuri în fondul forestier, unele de dimensiuni considerabile, de 50 x 50 metri, în care arborii au fost extrași în totalitate.”

În cele din urmă, polițiștii și procurorii buzoieni au intrat pe fir. Astăzi, Judecătoria Pătârlagele a dispus arestarea preventivă, pe o perioadă de 30 de zile, a bărbatului din Timiș. Acesta este cercetat pentru instigare la tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național și instigare la fals informatic, ambele în formă continuată.