Actualitate

Dezbatere live de Ziua Mondială a Consumatorilor. Ce-i trimite pe români la coadă la ulei sau la benzină

România a fost, în ultima vreme, scena unor adevărate ”bătălii”, care s-au purtat la cozi, iar Buzăul nu a făcut excepție de la ce s-a întâmplat în toată țara. A fost ”bătaie” pe benzină și motorină, dar și pe ulei și alte produse alimentare. Rafturile magazinelor s-au golit, iar marile magazine s-au văzut nevoite să impună o ”rație”, ca pe vremea comuniștilor, pentru a stăvili, cât de cât, valul de cumpărători. Devastarea rafturilor din magazine și cozile uriașe de la stațiile de carburanți au avut același numitor comun: dezinformarea.

Oamenii au cedat unui impuls ca urmare a apariției de fake news și s-au manifestat într-un mod nejustificat, în ciuda asigurărilor venite din partea autorităților, care au transmis că țara noastră nu se confruntă cu o criză de carburanți, că nu va fi criză alimentară și că, în general, populația nu are motive de panică.

Tocmai din acest motiv, astăzi va avea loc o amplă dezbatere online al cărei scop este ca populația să fie corect informată și să poată lua decizii de cumpărare în cunoștință de cauză.

Evenimentul este organizat de Asociația Sută la Sută Românesc și Tribuna Consumatorilor, în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.

Începând cu ora 13.00, va fi Live Streaming https://www.facebook.com/tribunaconsumatorilor. Oricine poate intra în dialog cu președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia – Miron Constantinescu. La discuții vor mai lua parte un reprezentant al Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), președintele Romalimenta – federația patronatelor din industria alimentară, Sorin Minea, dar și reprezentanți ai altor instituții.

”Vor fi discutate teme actuale precum: aprovizionarea cu carburanți și produse de primă necesitate în contextul războiului din Ucraina, drepturi ale consumatorilor privind Dreptul de a-si alege furnizorul de energie electrica si gaze naturale, dreptul de a solicita furnizorului modificarea si completarea contractului de furnizare, atunci când apar elemente noi ori când considera necesara detalierea sau completarea unor clauze contractuale”, transmit organizatorii evenimentului.

Ziua dezbaterii nu este aleasă întâmplător, pentru că astăzi este Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorului.