Timp de două luni, românii se pot auto-recenza la Recensământul 2022, iar, în schimb, statul îi răsplătește cu o zi liberă, plătită. Bonusul este acordat tuturor salariaților, indiferent dacă lucrează în mediul privat sau de stat. Pentru a putea beneficia de o zi liberă, fiecare persoană are de parcurs câțiva pași simpli care au fost explicați, în direct, la Focus TV, de Cornelia Geambașu, director Direcția de Statistică Buzău.
În primul rând, trebuie să se știe că această zi liberă se poate lua doar după o săptămână de la auto-recenzare pentru că abia atunci poate fi generată cu succes dovada participării la recensământ, document în baza căruia angajatorul poate plăti o zi liberă. Documentul respectiv poate fi obținut atât de persoana în cauză sau de angajatorul său, pe baza CNP-ului
”Dovada o pot obține după șapte zile de la data auto recenzării. Dovada se poate obține de pe site-ul recensamantromania.ro . Sau, dacă nu pot lista dovada de pe acest site, își fac cerere către angajator pentru ziua respectivă, iar angajatorul verifică dacă s-a auto recenzat accesând platforma cu CNP-ul salariatului”, a spus Cornelia Geambașu, director Direcția Județeană de Statistică.
Practic, site-ul recensământului este un buton care va trimite la dovada auto recenzării. Accesarea Certificatului de confirmare (sau de infirmare pentru cele care nu trec de validare) se poate face în baza CNP-ului, fie de salariat care va lista documentul pentru a-l atașa la cererea de concediu , fie de angajator pentru a verifica dacă salariatul s-a auto recenzat.
Ziua liberă plătită se acordă în termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a auto recenzării, cel târziu în luna mai 2023.
Recensământul ce se desfășoară în 2022 pentru datele valabile la finalul anului 20221 cuprinde etapa de auto recenzare online în perioada 14 martie – 15 mai.
Auto-recenzarea presupune completarea online a unui chestionar pe site-ul recensamantromania.ro, iar auto-recenzarea asistată este pentru persoanele cu abilități digitale reduse care pot merge în centre în care va exista personal care să ofere sprijin pentru completarea online a chestionarului.
În Buzău, aceste locații sunt la sediul Primăriei Buzău, la cel al Direcției de Asistență Socială de pe strada Al. Marghiloman, la Centrul Cultural Marghiloman, la sediul Companiei de Apă, în curtea Bisericii Adventiste de pe strada Transilvaniei, la Clubul Seniorilor din cartierul Micro 5, precum și la locația primăriei de pe bulevardul Nicolae Bălcescu, la nr.73, bl.12, ap.3, parter.
Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România în anul 2021, cu modificările și completările ulterioare, participarea la recensământ și furnizarea de informaţii corecte și complete, fie prin metoda auto recenzării, fie prin intermediul interviului faţă-în-faţă cu un recenzor, sunt obligatorii.
Potrivit aceluiași act normativ, refuzul de a furniza informaţiile solicitate sau de a primi vizita recenzorului, precum și furnizarea de informaţii incorecte constituie contravenţii și se sancţionează cu amenzi cuprinse 1.000-5.000 lei.
Adaugă comentarii