Actualitate Social

DGASPC face angajări. Este mare nevoie de asistenți maternali

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău face angajări. Se caută asistenți maternali, adică persoane care să devină o familie pentru copiii lăsați în voia sorții de cei care le-au  dat viață. Este nevoie de zeci de asistenți maternali dar, până acum, prea puțini buzoieni s-au arătat interesați de posturile respective.

“Un copil care nu poate rămâne alături de familia lui naturală, trăiește într-un mediu familial cel puțin în primii ani de viață, este un lucru de absolută importanță pentru dezvoltarea lui. Copiii sub șapte ani nu intră, atunci când se stabilește o măsură de protecție, în ceea ce numim „Sistem rezidențial”, ci căutăm pentru ei soluții de plasament fie în rândul familiei extinse, fie la asistentul maternal. Discutăm, așadar, de o persoană fizică ce asigură, prin activitatea pe care o desfășoară la propriul său domiciliu, creșterea, îngrijirea și educarea copiilor pe care îi primește în plasament. Într-adevăr, este o mare nevoie de asistenți maternali. Noi avem la nivelul județului o rețea, în jur de 200 de persoane  asistenți maternali care au în grijă peste 300 de copii și este nevoie de un număr de 20-30 de persoane pe an”, spune Loredana Dorobanțu, directorul  DGASPC Buzău.

Pentru a fi selectați în rândul asistenților maternali, buzoienii trebuie să îndeplinească o serie de condiții.

“Din punct de vedere al criteriilor de selecție sau al condițiilor principale pe care ar trebui să le îndeplinească vorbim, în ansamblu, de faptul că această persoană trebuie să prezinte niște garanții materiale și morale că se poate ocupa și implica în creșterea și dezvoltarea unui copil. Și, ca să merg mai în detaliu, este vorba despre existența unei bune stări de sănătate, dovedită cu acte medicale, cu evaluare psihologică, psihiatrică, este vorba de mediu, de evaluarea mediului în ansamblu, atitudinea celorlalți membri ai familiei, dar și niște condiții din acestea locative adică să existe o gospodărie decentă cu bucătărie, cu acele condiții în care poate locui și se poate dezvolta un copil.”

Salariul unui asistent maternal este stabilit la nivelul unui asistent social debutant, la care se adaugă o serie de sporuri în funcție de numărul copiilor de care are grijă și de alți factori.