Alertă Coronavirus Buzău

DIN ZONA DE ”PLATOU”, BUZĂUL A DEPĂȘIT, ASTĂZI, SUCEAVA, LA CAZURI COVID-19. Spitalul Județean, vulnerabilitatea majoră

Statistica de miercuri a adus Buzăului un nedorit loc doi, pe țară, plasându-se imediat după București, și deasupra Sucevei, după numărul de îmbolnăviri din ultimele 24 de ore. 16 din cele 17 cazuri confirmate în județul Buzău provin din Spitalul Județean unde evoluează focarul de la Secția Boli Interne. Din  cei 16 buzoieni testați pozitiv în această secție a Spitalului Județean, 13 sunt pacienți, iar trei sunt asistente medicale asimptomatice. Din cei 13 pacienți, 7 au fost testați și în urmă cu mai bine de o săptămână, când au apărut primele îmbolnăviri în secția respectivă, rezultatele fiind atunci negative, în cazul lor.

Situația din Spitalul Județean reprezintă un motiv major de îngrijorare, ultimele îmbolnăviri de la Boli Interne, arătând că situația este în plină evoluție. Din punct de vedere epidemiologic, lucrurile nu sunt complet lămurite, așa că nici evoluâia nu poate fi anticipată foarte clar. Un lucru este clar: ”Nu știm nici acum pacientul zero din această secție!” a declarat dr. Dana Marinescu, directorul medical al Spitalului Județean, într-o intervenție la Focus TV. Solicitată să avanseze un termen privind momentul în care unitatea medicală ar putea să iasă de sub amenințarea unor noi îmbolnăviri, dr. Dana Marinescu a vbrit despre un interval de ”două săptămâni până la o lună”, subliniind că se iau, în continuare, măsuri pentru a întrerupe lanțul transmiterii noului coronavirus în Spitalul Județean.

Îmbucurător, în tot acest tablou, este faptul că transmiterea comunitară pare a fi pe o pantă descendentă după închiderea celor două focare, din cartierul Poștă și localitatea Râmnicelu. ”Buzăul se află, în acest moment, într-un platou.” a declarat luni, pentru Focus TV, medicul epidemiolog Carmen Scântei, de la Direcția de Sănătate Publică Buzău. Un motiv de îngrijorare privind posibile cazuri, în perioada următoare, îl reprezintă sutele de buzoieni care au revenit în țară după data de 15 mai. ”Această situație este supravegheată de organele competente. ..Noi, de regulă, intrăm în contact cu persoane care ajung în țară, dar ajung călătorind cu mijloacele de transport proprii sau cele în comun, aici este o mare problemă. Când ajung ele sunt obligate să sune la noi, li se întocmesc fișe și sunt obligate să rămână la domiciliu, cu excepția cazurilor în care sunt simptome și atunci ne contactează pe noi sau Ambulanța. Am făcut și teste . În jur de 20 de teste am făcut, în ultima săptămână, persoanelor venite din afara țării. ” a adăugat dr. Scântei.