Actualitate SĂNĂTATE

Direcția de Sănătate Publică a publicat algoritmul de parcurs al pacientului cu simptomatologie specifică COVID-19. Care sunt pașii

Valul cinci al pandemiei de coronavirus a venit cu noutăți în ceea ce privește circuitele pe care trebuie să le respecte pacienții infectați cu SARS-CoV-2 sau cei cu simptomatologie specifică. Astfel, după aproape doi ani de pandemie, autoritățile de sănătate publică au amenajat centre de evaluare unde să ajungă bolnavii COVID, cu forme ușoare și medii, deci care nu au nevoie de oxigenoterapie. Pentru a explica care sunt pașii pe care îi are de parcurs o persoană care prezintă simptomatologie specifică infecției cu SARS-CoV-2 autoritățile de sănătate publică au întocmit chiar și o schiță care conține algoritmul de parcurs al acestor categorii de pacienți.

Potrivit acestei scheme, primul lucru pe care trebuie să îl facă o persoană suspectă COVID este să sune la medicul de familie și mai apoi să se testeze. Testarea o poate face fie la medicul de familie (37 de medici din județul Buzău au încheiat deja contracte cu Casa de Asigurări în acest sens), la un laborator, la o farmacie, apelând sistemul național unic pentru apelurile de urgență 112 (un echipaj al Ambulanței vine la domiciliu), sau la camera de gardă a unui spital.

Dacă testul este negativ atunci medicul de familie va stabili diagnosticul și conduita de tratament, iar dacă testul arată prezenta virusului atunci, în funcție de starea bolnavului, sunt urmași pași diferiți.

Iată schița care a fost publicată și pe site-ul Direcției de Sănătate Publică Buzău: