Actualitate SĂNĂTATE

Direcția de Sănătate Publică, depășită de volumul de muncă din cauza numărului mare de bolnavi COVID! Anchetele epidemiologice, întârziate cu zilele

Buzăul a bătut record după record la numărul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2, iar miile de confirmări presupun tot atâtea anchete epidemiologice pe care sunt obligați să le facă reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Buzău. Concret, este vorba despre 3.222 de confirmări în ultimele 14 zile, adică cam tot atâtea anchete și un număr dublu sau poate triplu de documente completate pentru fiecare contact direct al fiecărei persoane diagnosticate. Cu alte cuvinte un volum de muncă cu care angajații DSP nu s-au confruntat niciodatăși căruia nu îi pot face față. Anchetele epidemiologice sunt deja cu câteva zile bune în întâziere și la fel de greu sunt actualizate și informațiile în baza electronică de date. Pentru a putea face față solicitărilor s-au făcut și noi angajări, însă tot nu este sufficient.

”Am ajuns la un record de teste, 450 de cazuri confirmate și, într-adevăr, ne confruntăm în continuare la nivelul Direcției de Sănătate Publică cu un deficit de personal, deși ne-am străduit să mai aducem personal din afara unității prin concurs și am și reușit pe de o parte, dar foarte puțin, pentru că pe perioada stării de alertă solicitările nu sunt foarte numeroase, de angajare. Am reușit și am adus cu jumătate de normă 2 medici epidemiologi, am adus și 3 asistenți, pentru că s-a susținut un concurs la nivelul instituției, dar nu este suficient. Anchetele sunt foarte multe în derulare, e adevărat. Colegii mei muncesc de dimineața până seara în efectuarea acestor anchete. Suntem în urmă cu cel puțin 3-4 zile”, a declarat Cristina Ungureanu, director DSP Buzău.

O gură de oxigen va veni în periada următoare, mai exact pe perioada vacanței școlare, de la Inspectoratul Școlar Județean. 10 informaticieni vor lucra pentru DSP.

„La solicitarea DSP, ca și în anul școlar trecut, în perioada trecută tot de pandemie, pentru a veni în sprijinul întroducerii datelor personale în baza de date, respectiv persoane confirmate, carantinate, 10 informaticieni din școlile din municipiul Buzău vor oferi sprijnul pentru introducerea acestor date în sistemul informatic. Este vorba despre 2 săptămâni, cât durează vacanța, cu certitudine. Dar nu avem un timp limitat precizat. Vor lucra  într-o locație din cadrul Școlii Nr. 12, pentru că sunt în vecinătatea DSP-ului. Nu vin în contact cu persoanele respective, ei doar primesc de la DSP datele și le introduc în sistemul informatic”, a spus Ionel Meiroșu, inspector școlar general din cadrul IȘJ Buzău.

Direcția de Sănătate Publică a solicitat și ajutorul Primăriei Buzău astfel încât medicii școlari să fie, la fel, detașați pe perioada vacnaței la DSP.

”Am solicitat în urmă cu 2 săptămâni sprijin Primăriei municipiului Buzău pentru a fi detașați medicii dentiști din cadrul dispensarelor școlare, și din ordinul comandantului am obținut detașarea acestora, astfel încât cei 10 medici sunt detașați la Direcția de Sănătate Publică. Pentru că în următoarea perioadă școlile iau vacanță, am solicitat iarăși sprijin Primăriei în cursul zilei de ieri, joi, pentru detașarea medicilor de Medicină generală din cadrul dispensarelor școlare, lucru pe care l-am primit și am transmis către Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției adresă pentru a fi detașați în ordinul comandantului și sperăm să primim până luni acest ordin”,  a precizat Cristina Ungureanu.

Există totuși o problemă: toată lumea să înțeleagă că după ce li s-a confirmat un test pozitiv să rămână în izolare până la sosirea echipelor care vor face acnheta epidemiologică. În acest sens DSP are un apel către toți primarii din județ.

„În momentul în care primesc rezultatul testului pozitiv, persoanele confirmate știu că trebuie să stea în casă și, de fiecare dată când s-a sunat la DSP, li s-a comunicat acest lucru: atât ei, cât și membrii familiei să rămână în casă până la efectuarea anchetelor. Mai fac un apel, pentru că, prin intermediul mass-mediei asupra faptului că și primăriile prin Instituția Prefectului, au fost avertizate, astfel încât dacă au cunoștințe de cetățeni care ar fi cazuri confirmate, să le comunice că până la confirmarea anchetei epidemiologice să rămână în domiciliu și să nu iasă pe stradă”, spune Ungureanu.