Actualitate SĂNĂTATE

De teama coronavirusului, oamenii ignoră semnele unor altor afecțiuni și nu merg la doctor. Medic din Buzău: ”Au fost situații când nu am mai putut face nimic”

Teama de a nu se infecta cu coronavirus îi face pe mulți dintre buzoieni să amâne  vizita într-un cabinet medical, atunci când simt că au o problemă de sănătate. Unii aleg să se trateze acasă, după ureche, și amână cât pot de mult vizita la specialist. Tergiversarea stabilirii unui diagnostic exact și administrarea unei scheme personalizate de tratament fac însă mult rău. În multe cazuri, bolnavii ajung în stare gravă la doctor ori, din păcate, când e atât de târziu încât  tratarea afecțiunii impune mult mai multă atenție și medicație. Există și situații dramatice, ale unor pacienți care ajung la medic când nu se mai poate face nimic.

Într-o intervenție la Focus Tv, medicul internist Karmencita Pricop a mărturisit că de când a început pandemia, numărul buzoienilor care se prezintă în cabinete a scăzut considerabil. Iar asta nu înseamnă că buzoienii au scăpat de boli, ci că nu vin la medic, de cele mai multe ori, de teama de a nu se infecta cu coronavirus:

” E o perioadă într-adevăr foarte dificilă : pacienții se prezintă mult mai puțin numeric la cabinetele noastre, mulți tocmai de teama acestei afecțiuni, a Covidului. Neprezentându-se la controalele periodice există posibilitatea mai ales la cronici ca afecțiunile să se agraveze sau să se complice cu alte lucruri.  Pentru că oamenii nu vin la consultații medicale și nu sunt diagnosticați la timp, au fost situații când nu am mai putut face mare lucru pentru pacientul respectiv”.

O altă problemă pe care o constată în rândul pacienților care ajung la cabinetul său este depresia, generată de situația extraordinar de dificilă pe care o trăim. Teama de virus, de moarte, nesiguranța zilei de mâine în contextul pandemiei, a pierderii locului de muncă,  toate fac ca oamenii să cadă în depresie mult mai ușor, ca până acum. Iar depresia vine la pachet cu alte probleme: pe mulți nu îi mai interesează ce boli au ori și nu vor să se mai trateze.

” Constatăm depresia pacienților. E o perioadă cu multe incertitudini nu doar din punct de vedere medical. Toate aceste lucruri care se întâmplă își pun amprenta asupra pacienților și indirect asupra modului în care aceștia își privesc și își tratează sau acceptă diverse afecțiuni de care suferă”, a mai declarat dr.Pricop, medic primar de Medicină Internă.