Actualitate

Director nou, direcții noi. Ce se întâmplă la Palatul Copiilor, sub actuala conducere. Ce cursuri vor mai fi în anul școlar 2021-2022

Noul director al Palatului Copiilor, Veronica Trandafir, într-un interviu oferit pentru sansanews.ro , a discutat despre direcția pe care centrul o va lua în viitorul apropiat. Primul lucru pe care noul director vrea să-l aducă în Buzău, în colaborare cu Casa Corpului Didactic Buzău, este un un simpozion în care să fie promovată educația non-formală.

sursa: Facebook

„Aș propune o activitate care nu s-a desfășurat la nivel de Palat și cu care colegii au fost de acord, să facem un simpozion, în parteneriat cu CCD Buzău, simpozion care să promoveze educația non-formală și în același timp să facă în mod deosebit cunoscute rezultatele copiilor din județul nostru la diferite concursuri și festivaluri. Trebuie să fac rapid documentația pentru că trebuie să o depun până pe 15 septembrie la CCD Buzău pentru a fi aprobat, și apoi să mă ocup de organizarea propriu-zisă a simpozionului.”

Dar, ce este educația non-formală?

Conform lui Philip Hall Coombs, în cartea Criză mondială a educației, educația non-formală se poate defini ca „orice activitate de învățământ organizată, sistematică, educativă, desfășurată în afara cadrului sistemului oficial (în afara sistemului educativ formal), menită a facilita anumitor subgrupuri specifice din rândurile populației (fie persoane adulte, fie copii), anumite tipuri de cursuri (spre exemplu: cursuri de frizerie, coafură, mecanografie, designer pagini web, și tot felul de cursuri autorizate)”.

Pe lângă activitățile și concursurile care au deja loc în acest moment și în ciuda impedimentelor impuse de pandemie, Veronica Trandafir, dorește să promoveze în rândul elevilor un stil de viață sănătos, prin crearea și promovarea concursurilor sportive, dar și de siguranță rutieră și sănătate.

„Vreau să încerc, împreună cu colegii de la Palat să aduc o serie de concursuri la Buzău, concursuri pe care le-am promovat și în perioada anterioară. Este vorba despre Cupa DHS, pe care am organizat-o împreună cu colegii de la Palatul Copiilor și, de asemenea, „Educație rutieră, educație pentru viață”. A fost o bună colaborare cu Ministerul Educației și în contextul acesta, noi ne-am asumat răspunderea de a organiza asemenea competiții naționale. Am avut participanți din toate județele și echipaje formate din câte patru elevi. Este vorba de un concurs pe tema rutieră, atât teoretică, cât și practică-aplicativă și de asemenea, doresc să începem să facem proiecte care să promoveze toate tipurile de educație, pentru că știți că de ceva vreme încoace se tot vorbește de noile educații, iar noi încercăm să facem câte o aplicație din aceasta pe mai multe segmente. Chiar și pe educația pentru sănătate, care este un domeniu mai vechi, dar actual de fiecare dată.”

În ceea ce privește cercurile ce se vor desfășura anul acesta la Palatul Copiilor nu vor apărea modificări.

„De dispărut nu, nu o să dispară în nici un caz. Bineînțeles că o să mergem pe promovarea acelor cercuri  ale Palatului la care au venit mulți copii, părinți cu care am colaborat foarte bine și sunt în interesul atât al părinților și al copiilor acestora, în sensul că le satisfacem nevoile de dezvoltare pentru care se ocupă ei în mod deosebit. E mai greu acum să începem demararea unor cercuri noi, dar vom aduce îmbunătățiri, înnoiri la cercurile pe care noi le avem deja în sistemul Palatului de mulți ani și sunt cunoscute de părinți. Noutăți pot fi aduse, căci sunt foarte multe lucruri care se pot face, în afară de cele de până acum. Ținem cont și de tot ceea ce a fost tradiție. Nu putem să renunțăm la acest lucru”a declarat noul director al Palatului Copiilor, Veronica Trandafir.