Actualitate

Directorul Școlii nr. 1 despre cazurile de COVID care au trimis în online zeci de elevi: ”În școală, sigur, nu s-au infectat. La noi, regulile sunt respectate”(VIDEO)

O oră! Atât au apucat să se bucure de începerea noului an școlar, cu prezență fizică, două eleve de la Școala Generală nr.1. Asta pentru că, imediat cum s-au întors de la festivitatea de deschidere a noului an școlar, elevele s-au simțit rău. Prima fetiță, elevă în clasa a VI-a a făcut febră în cursul serii, astfel că părinții i-au făcut un test rapid. Din păcate, testul le-a arătat că fetița fusese infectată cu SARS-CoV-2, așa că au anunțat conducerea unității de învățământ.

”Este vorba despre două cazuri care au fost raportate la o clasă de-a VI-a și la o clasă I. Sunt copii care au venit în prima zi de școală, copii care ulterior s-au simțit rău, apoi au ajuns la DSP și au fost confirmate cazurile și astfel noi am fost nevoiți să suspendăm activitatea în cele două clase, conform Ordinului comun al ministrului Educației și ministrului Sănătății”, a spus Monica Gheorghe, directorul Școlii Generale nr.1 din municipiul Buzău.

A doua confirmare a venit pe 14 septembrie. O altă fetiță din clasa I, care întâmplător își desfășoară activitatea în aceeași sală de curs ca eleva de clasa a VI-a care fusese deja confirmată, a aflat că are COVID-19. Cum micuța nu a mai venit la școală în ziua respectivă, conducerea școlii a decis ca restul colegilor ei să intre în online începând cu data de 15 septembrie.

”În școală, sigur, nu s-au infectat, fie că vorbim de elevul de clasa I, fie de elevul de clasa a VI-a. Ei au fost la școală maxim o oră, oră și jumătate. În cursul serii de 13 septembrie, am fost sunată de unul dintre părinți că fetița se simte rău, i s-a făcut test rapid și a fost pozitiv. În acel moment am anunțat pe grupul școlii că elevii clasei a VI-a vor intra în online, începând cu ziua de marți. Eleva confirmată a fost doar o oră la școală pe data de 13. Iar a doua zi am aflat de al doilea caz, o fetiță din clasa I. Era în data de 14 , fetița nu a mai venit în ziua respectivă la școală, și atunci am suspendat cursurile începând cu data de 15”, a mai spus directorul unității de învățământ.

Vestea bună este că cele două fetițe sunt bine, iar până acum niciun alt părinte nu a mai anunțat simptome specifice COVID-19. Atât învățătorul cât și dirigintele clasei a VI-a care au intrat în contact cu cele două eleve confirmate au venit în continuare la serviciu. Asta pentru că, potrivit declarațiilor directorului școlii, acestea sunt regulile prevăzute în Ordinul comun emis de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

De altfel, în școală activitatea se desfășoară normal. Restul elevilor vin la cursuri după programul anunțat, iar regulile epidemiologice sunt respectate ca la carte, spune directorul unității. Masca de protecție este obligatorie, pauzele au fost decalate, iar când ies în curtea școlii, copiii sunt supravegheați și au voie să renunțe la mască doar afară, în grupuri de maximum trei elevi.

Cât despre clasa în care își desfășurau orele cele două colective de elevi, spațiul a fost dezinfectat și închis. Din data de 14 septembrie, nicio persoană nu a mai intrat acolo, iar toate obiectele și mobilierul au fost dezinfectate.

”În momentul în care am aflat s-a făcut dezinfecție. De ieri nu s-a mai intrat în clasă. Aici avem lămpi, ele au fost puse în funcțiune mai mult timp. S-a făcut dezinfecția tuturor suprafețelor, să fim cu toții protejați. Nu vă pot spune clar ce urmează. Am înțeles că Direcția de Sănătate Publică ar trebui să aibă o unitate mobilă să vină să testeze restul elevilor, dar vine în contradictoriu cu faptul că ei trebuie să stea în izolare, având în vedere că au intrat în contact cu cei infectați. Deci, la momentul acesta, nu se știe clar ce va urma, cât vor sta acasă sau dacă vor sta 14 zile. Noi ne dorim să venim după a 8-a zi la școală, dacă vor fi testați și nu va mai fi niciun alt caz COVID. Dar nu mai ține de noi. În școală nu există teste”, a adăugat Monica Gheorghe.

Cert este că întreaga situație a indus panică în rândul elevilor și părinților, mai ales că suspendarea celor două clase a venit chiar în primele zile ale anului școlar 2021-2022.

”Niciunui copil nu îi place să se întâmple acest lucru, am și eu doi copii în această clasă a VI-a și au spus că vor la școală. Dar, punem mai presus de orice sănătatea copiilor . Este doar o perioadă de 14 zile, apoi se întorc la școală. Nu cred că trebuie să facem un caz din acest lucru și să căutăm vinovați. Puteam să ne îmbolnăvim oricare dintre noi, acum nu putem face decât să respectăm regulile în așa fel încât să limităm răspândirea acestui virus. Noi avem cabinet medical. Avem doctor și asistent în școală. Dacă ar ține de noi să facem aprovizionarea cu teste, am avea și teste anti COVID”, a mai explicat directorul unității de învățământ.

În cele două clase în care a fost depistat coronavirusul sunt 51 de elevi, care acum învață în sistem on-line.