Actualitate

Discuții în coaliție pe tema comasării alegerilor din 2024. Pentru moment, rămâne la fel: nu se știe ce va fi

Sfârșitul anului bate la ușă, iar 2024 de apropie vertiginos. Nu va fi un an oarecare, ci unul de o importanță majoră pentru țară, începând de la comunitățile locale până la parcursul european al României. Asta pentru că 2024 este nu doar an electoral, ci unul cu numărul cel mai mare de scrutine din ultimele decenii. Vor fi patru rânduri de alegeri: locale, parlamentare, prezidențiale și europarlamentare.

Pentru că organizarea unui scrutin presupune un efort financiar mare s-a luat în calcul varianta comasării alegerilor. Nu s-a ajuns însă la nici o concluzie, după cum a declarat președintele PNL Nicolae Ciucă, fost prim-ministru, potrivit căruia discuția cu partenerii de coaliție de la PSD a fost doar una ”de principiu, ca idee și necesitate a unei comasări”, fără detalii.

Liberalii susțin ideea comasării alegerilor din mai multe motive, nu doar din rațiuni economice, după cum a explicat Nicolae Ciucă:

“Desfăşurarea alegerilor are la bază un suport legislativ. Decizia calendarului electoral se stabileşte prin hotărâre de guvern. Ca atare, în acest moment, ştiu că au fost discutate mai multe elemente de calendar electoral pentru anul viitor, existând mai multe opţiuni. Ceea ce vă pot spune este următorul aspect: analiza noastră absolut generală, fără să ne ducem pe date, pe termene şi aşa mai departe, ne-a relevat faptul că pentru orice om patru rânduri de alegeri sunt cât se poate de obositoare şi apare această problemă ca la final oamenii să fie atât de uzaţi, ca să folosesc acest termen, şi de sătui de ceea ce poate să însemne campania electorală, ca partea finală a alegerilor să ne găsească fără prea mulţi votanţi. Motiv pentru care este bine să gândim, să analizăm, să luăm o decizie politică faţă de numărul rândurilor de alegeri la care vom solicita populaţia să vină să îşi exercite dreptul”, a declarat liderul PNL Nicolae Ciucă, citat de Agerpres.

Acesta consideră că varianta comasării “este şi legală, şi benefică, şi economică”.

De altfel, liberalii au arătat încă din primăvara acestui an că, potrivit sondajelor de opinie ale PNL, 67% din populația cu drept de vot este în favoarea comasării alegerilor din 2024.

Totuși, anterior, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus că se caută soluții, dar că, de fapt, comasarea nu ar fi legală.

„Alegerile europarlamentare au loc mult mai devreme, iar alegerile locale nu pot fi comasate cu alegerile generale. Constituțional nu se poate. Se discută, dar părerea mea este că nu se poate”, spunea în primăvară Marcel Ciolacu.