Actualitate

Discuții încinse pe gardul viu care se scoate din fața blocurilor. Director Urbis: ”Am făcut un fetiș din gardul viu!”. Primarul Toma: ”Motivul e că au devenit paravan pentru gunoaie”

Gardul viu care înconjoară multe dintre spațiile din fața blocurilor va fi eliminat. Este strategia societății URBIS SERV, societatea aflată în subordinea Primăriei și care gestionează administrarea spațiilor verzi . Conducerea societății a venit, ieri, în fața consilierilor locali care au cerut explicații cu privire la lucrările de întreținere din această primăvară. Directorul Urbis, Dan Cuza, a argumentat că se pune în practică o nouă strategie astfel încât îngrijirea spațiilor verzi să fie mai eficientă, pentru a nu se repeta situația de anul trecut când societatea a întârziat lucrările, timp în care spațiile verzi din jurul blocului au ajuns să arate deplorabil. Pe scurt, una dintre măsurile de anul acesta este ca gardul viu să fie eliminat, în ideea că spațiile verzi vor deveni mai aerisite, iar muncitorii de la URBIS vor scăpa de o sarcină în plus și vor putea deveni eficienți în îngrijirea suprafețelor verzi.

”La momentul acesta, desființăm gardul viu care este aferent, în principiu, lucrărilor pe care le derulăm. Suntem cu 3 formații în zona cartierului Spiru Haret. Facem o reașezare a spațiilor, astfel încât să creeze un echilibru între spațiului verde care rămâne și spațiile de parcare aferente bulevardului Unirii. Suntem pregătiți să începem campaniile de primăvară, pe succesiunea de dezvoltare a vegetației. Nu e nimic deosebit față de anul trecut. Se fac plantări în Crâng, toaletări”, a răspuns Dan Cuza întrebărilor adresate de consilierul PSD Teodor Cojocaru.

În plus, Cuza a explicat că întreținerea gardului viu reprezintă circa 60% din volumul lucrărilor din timpul sezonului cald motiv pentru care, odată eliminat, lucrătorii URBIS vor avea mai mult timp pentru restul spațiilor verzi.

”Trebuie să ținem cont de un alt aspect. Din întregul volum lucrări de la spațiul verde, circa 60% a fost cerut de întreținerea gardului viu. Deci manopera pentru gardul viu este una foarte pretențioasă: și tăiere, și încărcat, durează foarte mult. Cositul este mai accesibil și dacă zonele sunt sistematizate, ceea ce facem acum, se poate face și cositul altfel. Dacă cositul se face în spatele gardului viu înseamnă timp, manoperă, lipsă de eficiență. Ce se face acum se face să se poată răspunde corect, și în costuri, și în timp de execuție”, a mai adăugat Cuza.

Decizia URBIS a stârnit imediat reacții. Consilierul local municipal USR Irinel Cârstea a cerut renunțarea la această idee și plantarea a cât mai mult gard viu în oraș.

”Eliminarea gardurilor vii nu ar trebui să se facă pentru eficiența economică a Urbis, ele ar trebui să rămână acolo pentru că ne dau oxigen. Nu ar trebui să gândim în acești termeni. Trebuie să plantăm cât mai mult gard viu și cât mai mulți arbori. Gardurile ar trebui să rămână acolo, să vă faceți treaba, și, dacă este nevoie, să suplimentăm numărul de angajați în perioada următoare. Ar trebui să facem asta, dar gardurile trebuie să rămână acolo!”, a spus Irinel Cârstea.

Răspunsul la solicitatea lui Cârstea a venit, de această dată, de la primarul Constantin Toma.

”Decizia n-a fost luată din punct de vedere financiar. Decizia de a scoate gardurile vii este luată pentru a desființa gropile de gunoi care s-au format în spatele acestora. Sunt din ce în ce mai îmbătrânite, rare, și au devenit un loc pentru a ascunde mizerie. Acolo unde au fost desființate gardurile vii, oamenii au  venit cu inițiativa de a amenaja spațiile din fața blocului, au plantat flori, legume. Avem circa 60-70 de contracte. În municipiul Buzău s-au plantat peste 11.000 de arbori în municipiul Buzău”, a punctat edilul șef al municipiului Buzău.

Cum discuția deja lua amploare, directorul Urbis i-a invitat pe consilierii locali la o vizită pe teren pentru a vedea exact cum arată gardul viu ce va fi înlocuit, înainte de a critica decizia de a-l elimina.

”Este o discuție care a degenerat. Am făcut un fetiș din gardul viu fără să mergem pe teren. Vă invit să vedeți ce se scoate! Sunt garduri vii de circa 30 de ani. Nu este o construcție metalică care are o durată de viață de o sută de ani. Ele au o durată de viață, ca orice ființă vie. Există posibilitatea de a fi înlocuit tot cu gard viu sau cu un spațiu verde. Nu înseamnă că se elimină spațiul verde și se extinde parcarea până la nivelul blocurilor”, a mai spus Dan Cuza, directorul Urbis SERV.

Autorul știrilor

Marilena Dinu

5 Comentarii

Apasă aici pentru a publica un comentariu

 • Ce e corect ,e corect. Dincolo de gardurile vii se află gunoaie,la lăsarea întunericului devine budă pentru ” civilizații” de cartier. Nu mai zic de gangul de fostul coafor Venus ,de pe Unirii. Până și ziua în amiaza mare ii vezi cum își trag pantalonii in vine . Mai rău ca in junglă. Nu ne vom face bine , niciodată.

  • Fara suparare… aceasta este problema locației unde locuiti d-voastra si/sau a vecinilor pe care ii aveti. Nu peste tot se intampla asta si si daca d-voastra doriți sa fie scos gardul viu… e posibil ca majoritatea vecinilor d-voastră sa nu doreasca asta – si… despre asta este discutia: despre locuri unde el a fost scos si… oamenii nu doreau asta.

   Eu nu stiu pe nimeni din zona unde locuiesc… care sa fi vrut asta si, cu siguranță, ar fi vot majoritar pentru a fi refacut.

   Daca el reprezinta o problema, in anumite zone, locatarii sunt/erau liberi sa voteze in privinta trimiterii unei cereri – motivate, caci… ca bariera contra poluarii… el este protejat de lege – catre primarie pentru a fi scos (sau sa se monteze si un altfel de gard sau sa se gaseasca alte solutii).

   Unde locuiesc eu… gradinile erau ingrijite de locatari (nu de Urbis!!!) si ele nu aveau gunoaie (daca apareau, erau luate, caci… nu e foarte greu), ci plante frumoase (sadite si ingrijite… tot de locatari, nu de Urbis !).

   Dupa principiul “sa nu ii dam ocazia, omului necivilizat, sa se manifeste”… daramam si toate cladirile (ca sa nu mai aiba nici unde locui si nici colturi), scoatem si gardurile de lemn ale (ca sa nu mai aiba ce murdari)… etc.. Sa darami/strici/desfiintezi… pentru a nu da ocazia vagabonzilor sa se manifeste… nu e o solutie… nici ca idee. 🙂

   Numai bine si succes cu rezolvarea problemei celor care intra in gradini! 🙂

   P. S.: Ciulinii infloresc foarte frumos si discret – si sunt niste plante care pot fi folosite si decorativ. 😀 Si… mai exista tot felul de plante, cu aspect dragut, dar pe care oamenii… tind sa le ocoleasca! 😀 😉 Putin efort si un strop de imaginatie… pot face minuni. 🙂 Bafta! 🙂

  • Acest lucru este interzis de lege de mai mulți ani, desi… chiar nu stiu daca pe orice parte a unui bloc. Dar asta nu are nici o treaba cu gardul viu (care este prevazut numai a se intretine si extinde, in… alta lege 🙂
   ) : pe de o parte… puteti cere sa se scoata suporturile, din gradini, pentru uscat rufele (in jurul blocului, 80 cm este proprietatea locatarilor, nu a municipalitatii, daca imi mai amintesc bine – puteti verifica in contractul de proprietate si… pentru cele facute chiar langa bloc si care nu încalcă vreo lege. .. exista asociațiile de proprietari, carora va puteti adresa, ca membru), iar pe partea cealaltă… puteti face o sesizare la politie, daca se încalcă vreo lege – astea in momentul in care nu doriti sau nu reușiți sa rezolvati, direct si mai simplu, cu vecinii d-voastră. 🙂

 • Conform legii, gardul acela viu nu era de decor, ci pentru a proteja de poluare, de diverse tipuri, spatiile de locuit. Daca nu este o decizie financiara, de ce la Urbis se scuza prin faptul ca ingrijirea lui nu le permitea sa isi fac restul treburilor? Apoi: traiesc de 40 ani in Buzau si, inca, nu am vazut nici macar o data ca angajatii Urbis sa coseasca in spatele unui singur gard viu – de asta se ocupau locatarii, angajatii Urbis cosind, intradevar, fix spatiile care nu erau protejate de garduri vii. Tot conform legii, faptul ca devenisera din ce in ce mai rare este vina neglijentei indatoririlor legale ale municipatilitatii, care are obligatia de a le reface si intretine, inclusiv plantand noi arbusti, unde acestia se strica. Legat de a ascunde gunoaiele: aceasta este o… aberatie caracteristica celor care se pot scuza acuzand… caci oricine comenteaza ceva… degeaba o face, deoarece daca era asa… niciun buzoian nu mai “avea un fetish” cu gardurile vii. Apoi… prostia, spusa, cu a fi fost initiativa oamenilor… nu imi imaginez de unde poate veni: au fost scandaluri aproape peste tot, tocmai pentru ca oamenii nu au vrut sa fie scos… pe langa a nici nu fi stiut, ansolut nimic, despre asta – daca la un bloc sau cinci… se cere sa fie scos gardul viu… el se taie in tot orasul… justificat de asta? Discutia aceasta este despre toate locurile unde acesta a fost scos, deja (=nu mai este nimic frumos de vazut, caci gradinile s-au stricat, deja – normal), iar locatarii il vor, si acum (!!!), inapoi. De ce nu vine nimeni “pe teren” sa intrebe daca suntem suparati ca a fost scos si vrem sa fie plantat, din nou – daca tot au chef de plimbari politice?! Haideti, sa facem niste liste semnate, prin asociatii, sa vedem cati oameni il vor inapoi – in loc de plimbari inutile! De ce nu s-au facut acestea… inainte de a fi fost scos? Pentru ca stiau ca nu il vor mai putea scoate? E ilegal, a il fi scos – cum a fost si faptul ca nu a fost intretinut. Urbis nu se poate plange ca nu arata perfect… cand era datoria municipalitatii sa il intretina. Oamenii acestia au citit “legea spatiilor verzi”?! Cel mai simplu si corect: prin asociatii… se semneaza cine si de la care bloc il vrea refacut si ingrijit, conform legii, si… sa vedem, apoi… cine si cum plateste faptul/răspunde pentru ca s-a scos si oamenii, in fetish-ul lor… inexplicabil, se pare, doar prin a avea un gard contra poluarii generate de caile de circulatie si generarea de oxigen… il vor inapoi. 😀
  P.S.: Gradini de legume? :))))) Mai ales… si fara gard viu? :))))) Pe ce planeta traiesc oamenii astia, rupti de realitate?! :))))) “O rosie mica… sa fac un bulion la toamna, pentru nepoti, si sa aiba pe ce-si face nevoile cainii cartierului – care, acum, yupiii, sunt scosi la urinat… prin gradini, si si sa aiba pe ce sa scuture si scuipe… vecinii? Sigur, acum fug sa o plantez!” :))))))))) Uau! :)))))))))