Actualitate

Stetoscop vs. obiectiv foto. Tânarul student la Medicină care câștigă titlul Romanian National Awards la cel mai mare concurs foto din lume

Teodor Toma, un buzoian în vârstă de 24 de ani, student la Medicină, a reușit să câștige un faimos concurs de fotografie, organizat de Sony World Photography Awards , obținând premiul National Awards Romania. Lupta nu a fost deloc ușoară. Juriul a avut de evaluat 340.000 de poze, aparținând fotografilor din toată lumea.

Fotografia câștigătoare este realizată in Cappadocia, într-un mic sat în apropiere de Göreme. Aceasta ilustrează un artist olar care confecționează vase din lut pentru a-și susține traiul de zi cu zi. În spatele lui se află steagul Turciei, iar, alături, o fotografie înrămată cu Ataturk, “părintele turcilor”, fondator și primul președinte al Republicii Turcia.

Atelierul artistului turc, plin cu vase proaspăt confecționate și aranjate ca pentru o expoziție, i-a starnit interesul tânărului fotograf, iar cum lucrurile se așază de la sine, deseori, în momentul în care a vrut să scoată aparatul de fotografiat, lumina a intrat in încăpere, creând astfel un cadru de poveste. Surprinzător este faptul că, deși a capturat nenumărate cadre cu camera foto înainte, imaginea câștigătoare a fost realizată cu smarthphone-ul, în doar câteva secunde. Teodor nu s-ar fi așteptat niciodată să câștige un prestigios concurs cu o fotografie obținută cu ajutorul telefonului mobil.

„Câștigarea concursului din acest an a venit ca rezultat a 10 ani de muncă, plecat în divese workshop-uri, expediții, dar și pe cont propriu. Când am ocazia, ma trezesc dimineața devreme pentru prinderea răsăritului, care, de altfel, este cel mai frumos sentiment pe care îl poti trăi, savurând pe alocuri cafeaua de pe cel mai înalt vârf de deal pe care îl poți găsi”, declară Teodor Toma pentru ȘansaNews.

Vestea că a câștigat concursul l-a făcut mândru, însă doar buzoianul știe câte eforturi stau în spatele unei așa reușite. Colecția de diplome este mare. Un alt premiu notabil pe care l-a obținut Teodor a fost oferit de Nikon România, pentru fotografia lunii decembrie 2015. Atunci fotografia sa a ajuns pe calendarele de la Nikon pentru anul următor.

Fotografia care a apărut în calendarele Nikon

„În momentul când am aflat că am câștigat, eram acasă, abia întors de la facultate. Am recitit mail-ul de mai multe ori, să mă asigur ca nu cumva sa fi fost fals. Am căutat inclusiv după adresa de pe care a fost trimis email-ul, iar cand am văzut că totul era cât se poate de adevărat, nu mi-a venit să cred. ”

Pasiunea lui Teodor pentru fotografie a început acum 10 ani, dintr-o joacă, de la banalele peisaje, până la portrete făcute prietenilor și cunoscuților. Încet, încet a început să învețe pe cont propriu, iar în liceu l-a cunoscut pe Costin Fetic, prieten și coleg fotograf, alături de care a împărtășit pasiunea pentru arta fotografică. Din 2014, merg amândoi la cel care i-a învățat ce înseamnă fotografia cu adevărat, Sorin Onișor.

Dupa ani de fotografiat peisaje și portrete, Teodor s-a hotărât că este timpul pentru ceva nou. Așa că, alături de Costin, a început să fotografieze în industria de automotive. Categoric, nu știa concret ce implică acest lucru, însă a exersat continuu, imortalizând cadre după cadre, până când a avut rezultatul dorit.

Teodor îi îndeamnă pe tineri să aleagă acest hobby, întrucât, spune el, este o pasiune care te scoate din zona de confort și te îndeamnă la creativitate.

Îndemn pe oricine, indiferent de vârstă, măcar să încerce acest hobby. Desigur, poate la inceput nu ies cadrele asa cum și-ar dori, însă după puțină muncă și dedicare, rezultatele nu întârzie să apară. E o pasiune frumoasă, care te scoate din zona de confort. Iti pune creativitatea la incercare. Nu poti ști niciodata ce cadru poti prinde, spre exemplu, printr-o simplă plimbare pe un bulevard sau langa o clădire unde soarele a ieșit pentru câteva secunde și lumina a picat perfect ca sa iti creezi cadrul dorit.