Actualitate

DN 10 BUZĂU-BRAȘOV RĂMÂNE ÎNCHIS LA SIRIU. Blocul de piatră care blochează șoseaua trebuie detonat (VIDEO)

O tragedie se putea întâmpla pe DN 10, dacă alunecarea de teren care a blocat șoseaua, la Siriu, se producea ziua, atunci când traficul este mai aglomerat.  Dacă ar fi surprins pe cineva muntele de piatră care s-a desprins din versantul de pe marginea șoselei nu ar fi avut nici o șansă la viață. Iar situația de noaptea trecută se poate repeta, atrag atenția autoritățile locale, pentru că probleme sunt și în alte puncte iar ploile din aceste zile pot genera noi și noi alunecări de teren.          

Începând din noaptea de miercuri spre joi, drumul național 10 Buzău-Brașov, la km 87+200, la Siriu, este blocat. O masivă alunecare de teren s-a produs din cauza ploilor abundente din ultimele zile. Alunecarea a angrenat o cantitate imensă de  bolovani, de arbori de pe versant și chiar de blocuri întregi de piatră.  Cantitatea de bolovani căzuți pe șosea este atât de mare încât nu se știe când  vor reuși drumarii să curețe totul și să dea drumul la circulație, în condiții de siguranță.   

”Este un semnal de alarmă. Se poate întâmpla, oricând, o tragedie. Situația este destul de gravă. Am înțeles de la cei de la ISU că va veni o echipă de la București să stabilească exact ce e de făcut. Este o stâncă mare. Blochează o singură bandă, însă a doua bandă nu e chiar așa de mult afectată. Ar fi putut fi deblocată, dar am înțeles că nu o deblochează din teama de a nu se întâmpla ceva”, a declarat primarul comunei Siriu, Constantin Voicu.                                                              

Iar probleme ca cele de la km 87+200 pot apărea și în alte puncte, mai spune primarul comunei Siriu, Constantin Voicu:                                       

” Dacă nu se ia urgent măsura de a identifica orice zonă cu pericol și să intervină în toate punctele în același timp, în câțiva ani, bineînțeles; nu se poate după un pe altul, dar trebuie intervenit la acest drum, pentru că de 14 ani este interzis traficul mașinilor cu masă mai mare de 7 tone sau 3 tone și jumătate a fost la un moment dat. Sigur, dacă nu intervenim, mulți ani, cel puțin 20-30 de ani vom sta și vom suferi din cauza acestui drum. Probleme sunt în mai multe puncte. Acum se putea întâmpla o tragedie. Acest drum este circulat și zi și noapte. Noaptea, într-adevăr, circulația este mai redusă, mulțumim lui Dumnezeu că nu s-a întâmplat ceva!”

Joi, la locul alunecării de teren de la Siriu s-au deplasat  specialiști de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, de la Prefectură și Drumuri Naționale. Cu toții au făcut o evaluare a situației, evaluare care arată că DN 10 nu va putea fi redat traficului în următoarele ore. Drumul este blocat de un munte de piatră care nu va putea fi înlăturat de pe șosea decât prin detonare.  Blocul de stâncă va fi dinamitat de o echipă de specialiști pirotehnicieni, cel mai probabil, vineri, spune subprefectul de Buzău, Marieta Boloș   

”Cantitatea de piatră căzută pe carosabil este destul de mare. Trebuie intervenit cu echipament pirotehnic pentru dislocarea pietrei mari și pentru deplasarea ei de pe carosabil. Suntem aici cu toate forțele implicate în a rezolva acest lucru. Sperăm, dar nu știm sigur, dacă în cursul zilei de astăzi se va putea face face. Mai clar și mai sigur mâine putem vorbi despre eliberarea drumului și redarea traficului. Putem spune că acesta poate fi un punct zero de reîncepere a lucrărilor, dar sunt proceduri și lucrarea este destul de mare, e de mare amploare.”                                                                                                                         

Totodată, specialiștii de la CNAIR precizează că pentru identificarea soluțiilor de securizare a zonei respective, Regionala București a demarat procedura de contractare a serviciilor de expertiză, astfel încât lucrările de execuție să înceapă în cel mai scurt timp.                                                                 

” Soluția, în principiu, va fi amplasarea de plase ancorate si bariere împotriva căderilor de roci (blocuri de piatră) pe zona afectată, suprafața fiind de aproximativ 16.000 metri pătrați” au transmis reprezentanții CNAIR.

În urma închiderii DN 10, la Siriu, traficul este deviat pe ruta DN 10 (Poieni) – DJ 102 B (Calvini) – Vălenii de Munte-Cheia -Brașov .