Actualitate POLITICĂ

NU LI SE DĂ, CI LI SE IA! Persoanele cu dizabilități primesc, dar trebuie să aducă de acasă

Persoanele cu dizabilități beneficiază, printr-o modificare legislativă, de decontarea cheltuielilor de transport interurban cu mijloacele proprii sau ale unor rude. Este o decizie de dată recentă pentru că, până de curând se decontau doar cheltuielile aferente transportului cu trenul, însă, prin normele de aplicare, valoarea călătoriilor decontate este plafonată. Modul în care se face plafonarea este discutabil pentru că, unei persoane cu dizabilități care circulă de la Buzău la București, de pildă, cu mașina familiei, i se decontează doar în jur de 80 de lei, deși cheltuielile cu combustibilul depășesc această sumă, în general cu circa 20 de lei. Plafonarea se face prin regula care a fost instituită prin normele legii, norme care prevăd că decontarea unei călătorii este raportată la contravaloarea unei legitimați de călătorie cu trenul.

Situația a făcut subiectul unei interpelări, miercuri, adresată de senatorul PNL de Buzău Vlad Mircea Pufu ministrului Muncii, Raluca Turcan.

”Aşa cum mi-a semnalat unul dintre beneficiarii acestei legi, corelarea carburantului cu valoarea unei călătorii cu trenul duce la pierderi pentru aceştia, dată fiind diferenţa de preţ. Ca atare, beneficiarul primeşte deconturi egale ca valoare pentru autoturism şi tren, deşi preţurile sunt net diferite. Această diferenţă descurajează beneficiarii să mai deconteze carburantul folosit, deoarece o parte însemnată a necesarului anual trebuie acoperit din buzunar.” se arată în interpelare.

Parlamentarul liberal solicită o evaluare asupra modificării acestor prevederi.

”Având în vedere cele semnalate, vă rog să precizaţi dacă aveţi în vedere modificarea normelor de aplicare ale Legii 448/2006, în sensul renunţării la calculul sumei aferente carburantului pe baza tarifelor legitimaţiilor de călătorie cu trenul? Şi, de asemenea, vă rog să îmi comunicaţi dacă aveţi o situaţie a deconturilor la nivel naţional, pe baza acestei legi, din luna ianuarie până în prezent? ” scrie în interpelarea adresată ministrului Muncii.