Actualitate

NOUL SPITAL, PRILEJUL UNOR NOI PASE ÎNTRE TOMA ȘI NEAGU. Cine le bagă bățul prin gard

Subiectul construirii de la zero a unui nou spital în Buzău ar putea declanșa un nou meci în PSD între primarul Constantin Toma și președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu. Deputatul USR, Emanuel Ungureanu, este cel care poartă discuții cu ambii șefi de administrații buzoiene pentru construirea unui nou spital, la Buzău. Discuțiile nu se poartă însă la aceeași masă, ci separat și pe rând iar rezultatul acestor discuții poate duce la un nou duel între cei doi social democrați, primarul Toma și președintele Neagu.

Totul se învârte în jurul proiectului deputatului USR, Emanuel Ungureanu, care încă din campania electorală a promis că va lupta pentru deschiderea unui nou spital în județ. Necesitatea unui astfel de așezământ construit de la zero este incontestabilă. O admite și actualul manager al Spitalului Județean, Claudiu Damian.

“Este vital! Ca să putem avea un sistem de sănătate bun va trebui să avem infrastructura și spitale noi pentru că în momentul în care avem toate dotările și spitalele noi, doctorii nu vor mai pleca în afară și se vor reduce infecțiile nosocomiale, vom avea circuitele pentru 2022-2024. Nu mai mergi pe circuite din 1974, care nu pot ajunge la ultimele cerințe și atunci mereu suntem cu cartonașul galben, și uneori roșu, deasupra capului când vin controale.”

Deputatul USR de Buzău, Emanuel Ungureanu a lansat tema în încercarea de a-și respecta promisiunea. Parlamentarul a mers inițial la primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, pentru a-i propune să vină în sprijinul acestui proiect și să pună la dispoziție un teren pe care să fie construit un spital municipal. Vremea a trecut și, spune deputatul, primarul nu a venit cu niciun răspuns concret. Motiv pentru care s-a gândit să prezinte proiectul noului spital și președintelui CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

“Eu am mers în primul rând la Primăria Buzău nu pentru că domnul Toma e mai tare în mușchi decât domnul Neagu. Nu asta m-a interesat, ci am crezut, până să văd problemele financiare pe care le are Primăria, că acolo voi găsi mai multă putere financiară și pentru că cineva în timpul campaniei a identificat un loc în Micro 14 care mi s-a părut foarte potrivit. Cred că acolo poate fi atât un cimitir, cât și un spital. Săptămâna viitoare voi merge la domnul Neagu, la Consiliul Județean. Voi discuta cu domnia sa, astfel încât să găsim o alternativă, poate să construim cu CJ. Dacă sunt rețineri din partea primarului Toma sau poate pur și simplu nu are resurse sau consideră că Primăria are alte proiecte.”, a declarat deputatul Emanuel Ungureanu la Focus Tv.

Nu contează cine vine cu o soluție, numai să fie ridicat un spital nou la Buzău, pentru că oamenii au nevoie de asta, a mai spus în emisiunea Focus News de la Focus Tv, Emanuel Ungureanu.

“Am mers într-o discuție exploratorie în luna ianuarie să văd dacă există deschidere. Dacă domnul primar își menține această deschidere este foarte bine. Eu merg și la CJ să discut aceeași chestiune săptămâna viitoare. Mă interesează cine se mișcă mai bine din punct de vedere administrativ și care este formula administrativă mai eficientă. Să avem un spital municipal sau unul județean? Eu îi voi pune la masă, atât pe domnul Toma, cât și pe domnul Neagu, și toată lumea să pună umărul la acest proiect, indiferent de partid.”

Primarul Constantin Toma spune că nu respinge ideea colaborării cu parlamentarul USR, însă, municipalitatea nu dispune de un teren pe care să fie construit un spital. Chiar și așa, Primăria ar putea cumpăra un teren, însă pentru o astfel de investiție, edilul orașului spune că are nevoie de certitudini, să știe clar că Guvernul va finanța ridicarea unui spital la Buzău.

O nouă rundă de discuții este programată săptămâna viitoare. În ceea ce privește sursele de finanțare, acestea ar putea fi bugetare sau europene. Până acolo, însă, trebuie parcurse mai multe etape care includ studiu de pre-fezabilitate, apoi studiu de fezabilitate și proiectare. Premergător acestora, este nevoie de acordul, după caz, al plenului Consiliului Local Municipal sau celui Județean.