Actualitate

DNA confirmă: are în lucru dosarul care a condus la suspendarea finanțării europene pentru străzile din Buzău

DNA confirmă că are în lucru dosarul care a condus la suspendarea plăților în proiectul implementat cu fonduri europene în municipiul Buzău, proiect ce prevede reabilitarea celor mai mari străzi din oraș: Unirii, Transilvaniei și Aleea Industriilor.

Într-un răspuns adresat Focus FM, reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție anunță că a fost deschis un dosar penal la DNA-Serviciul teritorial Ploiești, în care urmărirea penală se desfășoară doar cu privire la faptă (“in rem”). Procurorii subliniază că în acest moment nu se poate vorbi despre acuzații aduse la adresa vreunei persoane, ci doar se fac cercetări pentru a strânge probe care să arate dacă în acest caz se poate vorbi de o faptă penală sau nu.

În același răspuns se arată că dosarul a fost înregistrat la DNA în data de 10 februarie.

“Cu referire la aspectele menționate de dvs. în solicitare, există în lucru un dosar penal la Serviciul teritorial Ploiești, în care urmărirea penală se desfășoară doar cu privire la faptă (“in rem”). Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei/unor persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual în care se pot strânge  probe pentru a se stabili caracterul penal sau nepenal al anumitei/anumitor fapte.

Dosarul a fost înregistrat la DNA pe data de 10.02.2022 ca urmare a declinării competenței de soluționare de către altă unitate de parchet”, transmite Biroul de presă al DNA.

Potrivit unor surse, unitatea care și-a declinat competența și a înaintat dosarul Direcției Naționale Anticorupție este Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău. Aici ar fi fost depusă plângerea penală cu privire la suspiciunea de fraudă în derularea proiectului de modernizare a celor mai mari străzi din municipiul Buzău, acțiune în urma căreia au fost sistate plățile din bani europeni.

La mijlocul săptămânii, într-o intervenție la FOCUS TV, primarul Constantin Toma a declarat că deși nu a primit nicio informație oficială cu privire la unitatea care se ocupă de ancheta din dosarul unei presupuse fraude în proiectul de reabilitare a străzilor, tinde să creadă că este vorba despre DNA.

“Nu știu unde a ajuns dosarul. Mă gândesc totuși că, fiind primar, primarii și președinții de CJ sunt cercetați de DNA, mă gândesc că am această onoare, să fiu anchetat de DNA.”

Având în vedere precizările DNA că este vorba despre fapte in rem, motivul declinării pare să țină nu de calitatea lui Constantin Toma, ci de alte rațiuni. Ar putea fi vorba despre faptul că este o fraudă cu fonduri europene sau despre estimarea unui prejudiciu peste pragul de 1 milion euro.