Actualitate

Urs de 130 de kg, ucis la Tisău! A fost sesizat Parchetul

Garda de Mediu Buzău a făcut plângere la Parchet după ce un urs a fost descoperit prins în laț într-un fond de vânătoare de pe raza comunei Tisău. S-a întâmplat ieri, când comisarii Gărzii de Mediu, inspectorii de la Agenția pentru Protecția Mediului, dar și jandarmii și medicii veterinari au fost chemați să intervină pentru salvarea unui urs brun, prins în capcană. Animalul, un exemplar de circa 130 de kg, era imobilizat într-un laț din șufă metalică, fixat între copacii din pădure în fondul de vânătoare AVPS Califaru Alb, de pe raza comunei Tisău.

foto: Garda de Mediu Buzău

Pentru a-l salva, a fost nevoie ca ursul să fie mai întâi tranchilizat. Odată adormit, medicul veterinar l-a examinat și a constatat că sălbăticiunea avea răni adânci, atât la cap, cât și la nivelul membrelor. Rănile ursului erau atât de grave încât nu ar fi supraviețuit, așa că în cele din urmă s-a decis ca acesta să fie eutanasiat.

”Comisari din cadrul Comisariatului Județean Buzau al Gărzii Naționale de Mediu, au fost anunțați de către IJJ Buzău sa participe, alături de reprezentanți ai APM Buzău și DSVSA Buzau -medic veterinar, la o acțiune de salvare a unui urs brun de cca. 130 kg., ce era imobilizat într-un laț din șufă metalică, fixat între copacii din pădure in fondul de vânătoare AVPS Califaru Alb, de pe raza UAT Tisău. Acțiunea s-a desfășurat, conform HG 323/2010 privind stabilirea sistemului de monitorizare a capturilor şi uciderilor accidentale ale tuturor speciilor de păsări, precum şi ale speciilor strict protejate prevăzute în anexele nr. 4A şi 4B la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice. După tranchilizarea ursului de către medicul veterinar și examinarea acestuia, a constatat ca ursul prezintă leziuni evidente la nivelul craniului și tăieturi adânci la nivelul membrelor, leziuni care sunt incompatibile cu viata, fapt pentru care exemplarul de urs a fost eutanasiat conform prevederilor legale”, transmite Garda de Mediu Buzău într-un comunicat.

Cazul reprezintă o faptă mai gravă decât braconajul, pentru că animalul a murit. Tocmai de aceea, Garda de Mediu a fost sesizat Parchetul, care va trebui să cerceteze ce s-a întâmplat și cine trebuie tras la răspundere pentru moartea unui exemplar dintr-o specie protejată.

”Comisariatul Județean Buzau al Gărzii Naționale de Mediu, a înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, în data de 20.05.2022, plângere penală sub aspectele combaterii infracțiunii de capturare/vătămare/ucidere a exemplarului de urs brun- specie de animal sălbatic protejat, prevazut în anexa 4 A din OUG 57 din 2007 ,conform art. 33 alin. (1), lit. a și art.52 alin 1 lit. d) din OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, urmând ca organele competente sa procedeze la identificarea autorilor și tragerea acestora la răspundere”, mai transmite Garda de Mediu Buzău.