Actualitate SĂNĂTATE

Doar 43% din personalul medico-sanitar din Buzău, vaccinat anti-COVID. La DSP s-au imunizat 28% din angajați, la Spitalul Rm.Sărat, 33%. Explicațiile pentru aceste procente îngrijorătoare

Situație semnalată de un parlamentar de Buzău cu privire la faptul că nici măcar jumătate dintre angajații din spitale și alte unități medicale nu s-au imunizat până acum împotriva COVID-19, cu toate că acești angajați au prioritate la vaccinare încă de la începutul anului.  În toate unitățile sanitare din județ s-a vaccinat, în medie, doar 43 %din personalul medico-sanitar.

Statisticile sunt făcute publice de deputatul USR Plus, Emanuel Ungureanu, care atrage atenția că la 1 mai, doar 43 % din personalul medico-sanitar din județ era vaccinat anti-COVID cu două doze. Cea mai mare rată de vaccinare este la Centrul de Transfuzii Sanguine din Buzău unde 66% din personal era vaccinat cu două doze la începutul lunii.  De asemenea, peste jumătate din personal era imunizat și la Spitalul Săpoca, Spitalul Smeeni și Serviciul de Ambulanță Județean Buzău.  La Direcția de Sănătate Publică doar 28. 6 % din personal era vaccinat la 1 mai iar la Spitalul Municipal din Râmnicu-Sărat, rata de vaccinare era la data menționată de 33.6%

” La data de 1.05.2021 doar 43% din personalul medico-sanitar din județ era vaccinat împotriva Covid-19 cu două doze de vaccin.

Cea mai mare rată de vaccinare este la Centrul de Transfuzie Sanguină din Buzău unde 66% din personal era vaccinat cu două doze la începutul lunii.

De asemenea, peste jumătate din personal era imunizat și la Spitalul Săpoca, Spitalul Smeeni și Serviciul de Ambulanță Județean Buzău. Din nefericire, doar 28% din personalul DSP era vaccinat în data de 1.05.2021 conform datelor puse la dispoziție chiar de către DSP Buzău.

Îngrijorător, la Spitalul Municipal Râmnicu-Sărat avem o rată de vaccinare de doar 33% și abia a fost redeschis cu eforturi deosebit de mari!”, susține deputatul USR Plus, Emanuel Ungureanu.

La Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat s-au vaccinat anti-COVID 27 din cei 46 de medici. De asemenea, au primit serul împotriva coronavirusului 75 din cele 249 de asistente medicale și 44 de angajați, personal auxiliar, dintr-un total de 140.  Nici în rândul celorlalte categorii de angajați, ponderea celor care au acceptat vaccinul nu este mai mare, astfel că în final rata de vaccinare în acest spital este de doar 33.06%.

În condițiile în care spitalul a fost redeschis curând și pentru alte categorii de bolnavi în afara celor infectați cu coronavirus, parlamentarul atrage atenția că există riscul  infectării pacienților chiar de la cei care îi tratează.

” Este foarte important ca personalul medico-sanitar să se vaccineze, mai ales în contextul redeschiderii spitalelor COVID pentru a nu ajunge în situația nedorită ca pacienții care se adresează spitalelor să fie infectați chiar de către personalul sanitar care trebui să aibă grijă de sănătatea lor.

Eu voi susține în continuare redeschiderea spitalelor COVID, dar este necesar ca personalul acestor spitale să fie imunizat. Îi încurajez pe toți cei care lucrează în spitale, dar și pe toți cei care doresc să evite infectarea cu virusul Sars-Cov-2, să se vaccineze cât mai repede”, mai transmite Ungureanu.

Pe de altă parte, reprezentanții Spitalului Municipal din Rm.Sărat spun că sunt relativi mulțumiți de modul în care decurge campania de imunizare a cadrelor medicale, în condițiile în care mulți dintre angajații acestei unități au anticorpi naturali, după ce au trecut prin infecția cu coronavirus.

”Unii dintre colegi au contraindicaţii de a se vaccina pentru că au anumite boli care nu le permite vaccinarea. Campania de vaccinare se promovează zilnic în rândul întregului personal. Ţinând cont că noi am fost spital suport Covid19, este în regulă, dar eu sper să mai crească numărul persoanelor vaccinate în rândul personalului medico-sanitar de aici din spital. Cei mai muţi dintre ei au trecut prin boală. Unii sunt imunizaţi natural. Au zis că mai aşteaptă un pic ca să mai treacă o perioadă. Mulţi dintre ei au anticorpi. Riscuri ca pacienții să se infecteze de la medici nu e. La noi în spital se face zilnic un triaj al personalului medico- sanitar și se respectă toate regulile. ”, a declarat  medicul epidemiolog Mirela Iorgu de la Spitalul Municipal din Rm.Sărat.

La Direcția de Sănătate Publică, din cei 8 medici s-au vaccinat doar 3 iar din totalul de 27 de asistente medicale au primit vaccinul doar 4.

sursa: Facebook

Medicul epidemiolog Carmen Scîntei a explicat pentru șansanews.ro de ce un număr atât de mic de angajați ai DSP s-au imunizat anti-COVID până acum, în condițiile în care instituția este cea care coordonează întreaga activitate de vaccinare a populației:

” Există nişte explicaţii obiective ale fiecărui procent pe fiecare unitate. Dacă e vorba de DSP, unde suntem o mână de oameni, trebuie să ştiţi că mulţi din noi am trecut deja prin infecţia naturală şi determinat de titrurile importante ca valoare pe anticorpi , cel puţin 6 luni ar trebui temporizată această vaccinare. Deci, nu au negat faptul că ei se vor vaccina într-un anumit timp. De asemenea, există persoane cu afecţiuni cronice care sunt în evidenţă cu tratamente, care deocamdată nu le-au convins că ar putea primi un vaccin şi să aibă un răspuns imun corect. Și ei au fost temporizați. Restul, am făcut vaccinul. Un exemplu sunt eu: am făcut infecţia şi m-am vaccinat cu ambele doze. Deci, nu a fost niciun fel de rezervă şi am considerat că aşa trebuie să fie normal şi să fie un exemplu pentru toată lumea din unitatea mea și nu numai. Există şi alte persoane care având nişte situaţii particulare, deocamdată, nu s-au putut proteja. Asta nu înseamnă că ele au pus punct la capitolul vaccinare.”, a explicat medicul epidemiolog Carmen Scîntei de la DSP Buzău.