Actualitate

DSP Buzău verifică transmiterea tulpinii indiene pe teritoriul județului! Ce spun epidemiologii

Tulpina care face ravagii în India a fost depistată și în România, iar acum Direcția de Sănătate Publică verifică dacă aceasta este prezentă și în Buzău. Totuși, epidemiologii vin cu vești bune și dau asigurări că serurile anti-COVID-19, deja existente pe piață, oferă protecție și împotriva tulpinii indiene.

Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat că până pe 9 mai în România au fost depistat zece cazuri de COVID-19 cu tulpina indiană a virusului (B.1.617.2), care a provocat situația dramatică din India. Potrivit Hotnews, este vorba despre cetățeni indieni de la două firme din Popești Leordeni și din Colonia Bod, județul Brașov.

Totuși, autoritățile de sănătate publică din toată țara, printre care și DSP Buzău, vor analiza clar dacă această tulpină a mai ajuns și în alte zone ale țării. Practic, în aceste zile, specialiștii din sănătatea publică participă la un studiu în urma căruia se va afla exact ce tulpină circulă în fiecare județ al țării.

”Studiem toate tulpinele circulante în funcție de zonele geografice ale țării. Acum participăm la un studiu care se face la nivel național pentru secvențierea acelor tulpini puse în evidență de laboratoarele renumite, foarte dotate, care vor putea spune cu exactitate ce tip de tulpină circulă în fiecare zonă a țării și care ar fi momentul care ar putea aduce apariția unor infecții cu risc mare contagios”, a a explicat Carmen Scântei, medic epidemiolog DSP.

Carmen Scântei, medic epidemiolog DSP

Totuși, epidemiologii sunt încrezători și spun că vaccinul anti-Covid-19, indiferent de producător, protejează și împotriva infecției cu noua tulpină indiană.

”Orice variantă nouă creează un pic de disconfort în sănătate publică, dar, din câteva, am citit produsele vaccinale de până acum protejează foarte bine și față de tulpina din India. Deocamdată nu cred că avem un motiv mare de îngrijorare  pentru că încercăm să vaccinăm un număr cât mai mare de persoane și, în plus, turismul din India nu reprezintă o mare problemă care să riște intrarea în țară a unor surse de transmitere importante ”, a spus Carmen Scântei.

Specialiștii din DSP au participat ieri la o instruire despre modul în care se va face studiul național iar în zilele acestea vor trimite către un laborator performant 25 de probe pe care le vor recolta de la persoanele care se vor testa în această perioadă. Sunt persoane care vor prezenta simptomatologie respiratorie specifică infecției cu SARS-CoV-2.

La rândul său, Institutul de Sănătate Publică spune că, indiferent de varianta circulantă în România, măsurile de prevenire și control sunt aceleași, necesitând, însă, o atenție deosebită în corecta lor implementare.